MTV Uutisten ja Upseeriliiton kysely: Näin upseerit ajattelevat naisten kutsunnoista ja asevelvollisuudesta

Näin upseerit ajattelevat naisten kutsunnoista ja asevelvollisuudesta 2:10

Enemmistö upseereista kannattaa naisten kutsuntoja, mutta vastustaa naisten asevelvollisuutta. Asia käy ilmi Upseeriliiton ja MTV Uutisten kyselystä.

Tulevina vuosina kutsunnat saattavat olla pakolliset myös naisille. Parlamentaarinen asevelvollisuuskomitea esitti uudistusta tänään raportissaan.

Vajaat kaksi kolmasosaa upseereista kannattaa Upseeriliiton ja MTV Uutisten kyselyssä kutsuntojen laajentamista.

Kyselyyn on vastannut 1 821 upseeria, joista 52 prosenttia on virassa ja 43 prosenttia eronnut vakinaisesta palveluksesta.

Toisin sanoen kyselyssä tulevat vahvasti esiin puolustusvoimissa tällä hetkellä palvelevien upseerien lisäksi myös eri-ikäisten jo eläköityneiden upseerien näkemykset.

Asevelvollisuuskomitean mukaan kutsuntojen laajentaminen voisi lisätä asepalvelukseen hakeutuvien määriä sekä tasa-arvoa ja vahvistettaisiin maanpuolustustahtoa.

Upseeriliiton ja MTV Uutisten kyselyn avoimissa vastauksissa upseerit esittävät näkemyksiä kutsuntojen laajentamisen puolesta ja vastaan.

– Suomi tarvitsee kaikkien työpanosta. Kokonaisturvallisuus edellyttää tätä. Muutos on osa tasa-arvoista kehitystä.

– Vätykset miehet eivät riitä kenttäarmeijaamme. Naiset terästävät joukossa myös nuoria miehiä tsemmaamaan!

– Koko nuorison kohtaaminen tässä elämänvaiheessa on tärkeää.

– Kyse on lähinnä irvokkaasta näytelmästä, jolla ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Puolustusvoimien resursseja haaskattaisiin tähän teatteriin täysin turhaan.

– Mikä on kutsuntojen rooli naisten suhteen? Sosiaalitoimi on erikseen.

Naisten asevelvollisuus ei saa suursuosiota

Maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia suomalaisia, mutta asevelvollisuus ainoastaan miehiä.

Asevelvollisuuden laajentaminen myös naisia koskevaksi oli jonkinlainen puheenaihe jotakuinkin kaikissa asevelvollisuuskomitean kokouksissa, kertoi puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) tänään tiedotustilaisuudessa.

Upseeriliiton ja MTV Uutisten kyselyssä upseerien enemmistö ei kannata naisten asevelvollisuutta.

Avoimissa vastauksissa puntaroidaan sekä tasa-arvoon liittyviä että maanpuolustuksellisia näkökohtia.

– Miehet ja vapaaehtoiset naiset riittävät puolustuksen tarpeisiin. Maanpuolustuksessa on kyse valtakunnan eloonjäämisestä, joka on tärkeämpää kuin tasa-arvo.

– Jo tällä hetkellä puolustusvoimat ylikouluttaa miespuolista väestöä reserviläisaseman tarpeisiin. Ratkaisu tuottaisi vain lisää reserviä, jota ei kyetä sijoittamaan sodan ajan joukkoihin. Ajan ja erityisesti rahan haaskuuta.

– Sotaa on käyty vuosituhansia ihmisten kesken, ja siihen harvemmin ovat naiset sotkeutuneet rintamalla missään päin maailmaa. 

– Kyllä, se olisi tasa-arvoista ja tarpeellista. Perinteisten sukupuoliroolien mukaan rakennetut kehikot eivät mahdollista parasta mahdollista lopputulosta kansallisen edun näkökulmasta.

– Pienen kansakunnan ei pitäisi jättää käyttämättä toista puolikasta väestöstään.

Liitto: Henkilökuntaa tarvitaan lisää

Upseeriliitto on virallisesti kannattanut kutsuntojen laajentamista naisille.

Kutsuntojen laajentaminen aiheuttaisi kuitenkin paljon lisätöitä, huomauttaa liiton puheenjohtaja Ville Viita.

– Tarvitsemme enemmän resursseja, jos kutsunnat ulotetaan naisille. Jos mennään naisten kutsuntoihin, aluetoimistoissa tulee olemaan todella paha resurssivaje, Viita sanoo MTV Uutisille.

Naisten asepalveluksen puolesta järjestö ei ole puhunut, kutsuntojen laajentaminen katsotaan tässä kohtaa riittäväksi tasa-arvoteoksi.

– Puolustusvoimien kanssa ollaan tästä samaa mieltä. Mennään step by step, Viita toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat