Suuri joukko maailman johtajia onnitellut jo Bidenia – missä viipyy Vladimir Putinin viesti?

Monet maailman johtajat Saksasta Britanniaan ja  Maltalta Zimbabween ovat onnitelleet Joe Bidenia presidentinvaalien voitosta, mutta Venäjän onnittelut puuttuvat yhä. 

Ulkomaiden johtajista muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri Boris Johnson, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Intian pääministeri Narendra Modi lähettivät Twitterissä onnittelunsa Joe Bidenille ja varapresidentti Kamala Harrisille hyvin nopeasti Bidenin voiton varmistuttua eilisiltana Suomen aikaa.  

Modi nosti erityisesti esille varapresidentti Harrisin intialaiset sukujuuret. Irlannin pääministeri Micháel Martin puhui taas hyvin lämpimästi Bidenistä, jonka sukujuuret ovat suurelta osin Irlannista. 

Putinin viesti puuttuu yhä, Orbánkin onnitteli 

Venäjän presidentin Vladimir Putinin onnitteluita odotetaan yhä. Sellaisia ei mahdollisesti olekaan tulossa, sillä Bidenin Venäjä-suhdetta on etukäteen arvioitu vähintään viileäksi. Biden on aiemmin arvostellut ankarasti Venäjän harjoittamaa politiikkaa. 

Näihin kuuluvat esimerkiksi naapurimaiden sisäsiin asioihin puuttuminen ja niiden tasapainon horjuttaminen muun muassa sotilasoperaatioin.

Syyskuussa Biden kutsui Venäjää Yhdysvaltojen vastustajaksi. Biden on tänä syksynä asettunut myös Valko-Venäjän mielenosoittajien tueksi presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan. Venäjä puolestaan tukee Lukashenkaa. 

Yhdysvaltain kanssa viileissä väleissä olevat Kiina ja Pohjois-Korea eivät myöskään ole onnitelleet Bideniä. 

Presidentti Trumpin eurooppalaisista tukijoista myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán on hänen edustajansa mukaan onnitellut Bideniä, vaikka esimerkiksi Unkarin valtio-omisteisessa mediassa on asetettu kyseenalaiseksi vaalien rehellisyys. 

Iranista varovainen kommentti 

Iranin presidentti Hassan Ruhani antoi Bidenin voitosta varovaisen kommentin. 

– Nyt Yhdysvaltain hallituksella on mahdollisuus korjata aiemmat virheensä ja palata kansainvälisten sopimusten nouddamisen tielle, Ruhanin lausunnossa sanotaan. 

Ruhani viittaa Iranin ydinsopimukseen, josta Yhdysvallat vetäytyi Trumpin presidenttikaudella. Sopimuksen on ollut määrä estää Iranilta ydinaseen kehittely, mutta mahdollistaa maalle rauhanomainen ydinenergian tuottaminen.

Lue myös:

    Uusimmat