Suuri älypuhelinvertailu: Uusi tulokas kolmen kärkeen

Kevään kiinnostavimmat älypuhelinuutuudet on nyt nähty. Viimeisimpänä joukkoon liittyi LG G5, joka on korealaisvalmistajan uusin lippulaivapuhelin.

G5 ja niin ikään äskettäin Suomessa myyntiin tullut Huawei P9 ovat kiinnostavia uutuuksia, koska molemmissa on uudenlainen tuplakamera, jollaista povataan myös Applen seuraavaan iPhoneen.

Mutta onko G5 riittävän hyvä, jotta sillä on asiaa Teknavin älypuhelinvertailun kolmen kärkeen? Vertailimme kaikki tämän hetken kiinnostavimmat huippupuhelimet.

IPhone 6S

Hinta: Alkaen 759 euroa

Tykkäsimme:
+ Muotoilu varauksin
+ Kamera
+ Applen ekosysteemin vahvuudet

Emme tykänneet:
- Akun kesto
- Liukas muotoilu

IPhone 6s on ulkoisesti sama puhelin kuin edeltäjänsä iPhone 6, mutta uusia ominaisuuksia siinä on enemmän kuin on totuttu näkemään aikaisemmissa s-malleissa. Kyseessähän ei ole täysiverinen päivitys iPhonesta, vaan niin sanottu kasvojenkohotus. Syksyllä ilmestyvään 7-versioon odotetaan suurempia uudistuksia.

Apple on kuitenkin panostanut myös s-malliin ja lisännyt siihen uusia teknologioita. Kyseessä ei siis ole ainoastaan nopeammalla prosessorilla varustettu ”rahastus”.

Kädessä iPhone 6s tuntuu täsmälleen samalta kuin edeltäjänsä, mutta yhdessä asiassa ero on merkittävä. Puhelin on nimittäin selvästi painavampi kuin iPhone 6. Ero on lukemissa vain alle 20 grammaa, mutta kädessä painoeron huomaa taatusti. Ensi alkuun se jopa haittasi hieman, koska uuden iPhonen käyttäjä ei ole yleensä tottunut painavampaan puhelimeen verrattuna vanhaan malliin.

Apple käyttää s-mallissaan erittäin vahvaa alumiinia, jolla pyritään välttämään viime vuoden kuutosmallin kohdalla raportoituja taipumisongelmia. iPhone 6s:n alumiini on vahvinta, mitä Apple on koskaan käyttänyt puhelimissaan. Myös näyttölasia on vahvennettu ja sen pitäisi kestää paremmin tiputusta. Materiaalivalinnassa häiritsee se, että viileässä ilmassa käytettynä puhelin viilenee ja ikään kuin imee sisäänsä kylmyyttä, mikä syö akun nopeasti loppuun. IPhone 6s kannattaa siis pitää lämpimässä taskussa kävelylenkin aikana.

Ulkoisesti iPhone 6s ei tuo mitään uutta aikaisemman kuutosen käyttäjälle. Laitteen rakenne on kuitenkin vahvempi, mikä on tervetullut uudistus. Kuori on ikävän liukas, ja käyttäjän kannattaakin suojata puhelin jonkinlaisella kuorella.

Mikä ihmeen 3D Touch?

3D Touch on Apple Watchista tuttu teknologia, joka rekisteröi kosketusnäytön voimakkaamman painalluksen ja avaa käyttäjälle esimerkiksi pikavalikoita suoraan iPhonen kotinäkymään. Tällöin käyttäjä pääsee esimerkiksi luomaan sähköpostiviestin avaamatta varsinaisesti sovellusta. 3D Touch on parhaimmillaan silloin, kun puhelimen käyttö oikeasti nopeutuu. Karttasovelluksen kuvakkeesta pääsee valitsemaan suoraan reitin kotiin ja kamerakuvake antaa mahdollisuuden siirtyä suoraan selfie-kuvaukseen.

Sovellusten sisällä mielenkiintoisinta on viestien ”kurkkiminen”, jolloin sovellus ei kerro vastaanottajalle, että viesti on luettu. Tätä ominaisuutta voi tarvita esimerkiksi silloin, kun käyttäjä ei halua kertoa vastaanottajalle että on nähnyt viestin. Kuvagalleriasta pääsee jakamaan kuvia aikaisempaa nopeammin painamalla halutun kuvan kohdalla voimakkaammin. Kalenterissa päiväkohtaisia merkintöjä voi tarkastella kätevästi painamalla näyttöä voimakkaasti kyseisen päivän kohdalla.

Erinomainen kamera

Apple on tuonut iPhone 6s:n käyttäjälle 4K-videokuvauksen. Ominaisuutta on odotettu, sillä 4K-kuvaus on jo pitkän aikaa löytynyt Android-puhelimien huippumalleista. Käytännössä 4K:sta on eniten hyötyä suhteellisen lyhyiden videoklippien kuvaamisessa, joissa halutaan korostaa kuvan tarkkuutta. 4K-video vie runsaasti tallennustilaa, joten jatkuvaan käyttöön se ei sovellu. Varsinkaan, jos käytössä ei ole 128-gigainen muistiversio.

Puhelimessa on uusi Live Photos -ominaisuus. Kyseessä on ”minivideo”, joka kuvaa tapahtumia 1,5 sekuntia ennen ja jälkeen kuvan ottamisen. Tämän jälkeen iPhone tekee otoksesta videon, jonka voi jakaa eteenpäin. Eläviä kuvia voi katsella kuvagalleriassa painamalla voimakkaammin kyseisen kuvan päältä.

Ominaisuudessa on kuitenkin ongelmansa. Live Photon alku muuttuu helposti epäselväksi, jos kamera on tärähtänyt kuvanottovaiheessa. Ominaisuus ei ole myöskään parhaimmillaan vähäisessä valaistuksessa.

Takakameran megapikselien määrä on kasvatettu kahteentoista. Tämä parantaa kuvien laatua, ainakin jos niitä aikoo suurentaa. Arkipäiväisessä käytössä ero edelliseen iPhone-malliin ei ole merkittävä. IPhone-puhelinten kameroista tuttu nopea tarkennus toimii uutuudessakin mallikkaasti.

Selfie-kameran parannukset ovat merkittävämpiä. Nyt kameran kennossa on viisi megapikseliä, mikä on roima parannus entiseen. Etukamerassa käytössä ovat kaikki samat kuvausominaisuudet kuin takakamerassa. Mukana on myös salama, sillä iPhone 6s osaa käyttää näytön reunuksia salamana. Näyttö välähtää tarvittaessa erittäin kirkkaasti ja parantaa näin hämärässä otettujen selfie-kuvien laatua. IPhonen näyttö kytketään salamamoodissa hetkellisesti kirkkaammaksi kuin mitä näytön normaali maksimikirkkaus antaisi myöden. IPhone osaa tarkkailla kuvausympäristön väritasapainoa ja säätää valkotasapainon sen mukaiseksi.

IPhone 6s:n kameraominaisuudet kokonaisuudessaan tarjoavat selkeän parannuksen aikaisempaan malliin verrattuna.

Näyttö ei kärkikastia

Apple ei ole lähtenyt mukaan 4K-näyttökisaan Android-puhelinten kanssa. Tätä voi pitää hyvänä, sillä 4K-näytöt kuluttavat merkittävästi puhelimen akkua. Apple on pysynyt näytöissään retina-tarkkuudessa, jonka se esitteli jo iPhone 4:ssä.

Tarkkuudeltaan iPhonen näyttö ei yllä enää kärkikastiin. Selvästi halvemmat älypuhelimet tarjoavat nykyisin tarkemman näytön. Iphonen näyttö ei yllä edes 1080p -teräväpiirtotarkkuuteen. Samsungilla on mallistossaan selvästi halvempia puhelimia, joiden näytön resoluutio on neljä kertaa tarkempi.

Kontrastissa iPhone häviää kilpailijoiden (esimerkiksi Samsungin) oled-näytöille, jotka tarjoavat erittäin syvän mustan ja kirkkaan valkoisen.

Se ei muuta sitä tosiasiaa, että iPhonen näyttö on edelleen kirkas ja värikylläinen. Kontrastissa iPhone häviää kilpailijoiden (esimerkiksi Samsungin) oled-näytöille, jotka tarjoavat erittäin syvän mustan ja kirkkaan valkoisen. Näytön tarkkuus häviää selvästi jopa isommalla iPhpne 6s Plus -mallille, mutta erityisen selvästi Android-huippupuhelimille. Onkin oletettavaa, että Apple uudistaa näyttönsä seuraavassa iPhone-mallissaan.

IPhone 6s:n näyttö ei tarjoa mitään uutta edelliseen malliin verrattuna.

Akun kestossa parannettavaa

A9-prosessori on aikaisempaa versiota energiatehokkaampi. Vaikka Apple käyttää uutuudessaan edellisvuoden mallia pienempää akkua, akun kestossa ei ole merkittävää eroa. IPhone 6s:n saa kuitenkin ladata päivittäin. Täyden päivän se kestää vain kevyessä käytössä.

Apple on kuitenkin paneutunut akun kestoon aikaisempaa tarkemmin. Android-puhelimista tuttu virransäästötila löytyy nyt myös iPhonesta. IOS 9 -käyttöjärjestelmä tuo mukanaan myös listauksen sovellusten käyttämästä akkukapasiteetista.

Akun kesto ei ole merkittävästi parempi eikä huonompi kuin iPhone 6:ssa.

Kenelle?

Uusin iPhone on merkittävä parannus edelliseen, mutta toisaalta viime vuoden kuutosmalli on edelleen erittäin houkutteleva vaihtoehto. Kuutosen hintaa on laskettu ja sen ominaisuudet eivät juurikaan kalpene kilpailijoiden huippumallien rinnalla. IPhone 6s on erityisen suositeltava ostos 5S-mallin omistajalle, joka saa selvästi paremman puhelimen ja lisää ominaisuuksia. Toisaalta vastikään esitelty iPhone SE on sekin erinomainen vaihtoehto varsinkin silloin, jos iso näyttö ei miellytä.

Microsoft Lumia 950 XL

Hinta: 699 euroa

Tykkäsimme
+ USB Type-C
+ Kamera

Emme tykänneet
- Tylsä muotoilu
- Kuoreen ei saa enää värejä
- Sovellusvalikoima

Microsoftin tuorein lippulaivamalli ei ole saanut julkisuudessa kovin mairittelevaa vastaanottoa. Pessimistit ovat jo ennakoineet, että se jää Microsoftin viimeiseksi Lumia-lippulaivapuhelimeksi.

Niin tai näin, Microsoftilla on älypuhelinmarkkinoilla hätä kädessä. Windows Phonen maailmanlaajuinen markkinaosuus on laskenut alle kahteen prosenttiin, eikä pikaista paranemista tilanteeseen ole näkyvissä.

Lumia 950 XL haastaa markkinoilla iPhone 6s:n, Samsung Galaxy S6:n ja muun muassa Huawein uutuuspuhelimet. Lukuisia kilpailijoita tulee myös Kiinasta. Suomessa Lumia-puhelimilla on edelleen vahva asema, joka tosin on murentunut sen jälkeen kun Nokia myytiin Microsoftille.

Lumia 950 XL on lippulaivapuhelimen kookkaampi malliversio. Siinä on hieman yllättäen irrotettava takakuori, eli akku on käyttäjänsä itse vaihdettavissa. Monissa aikaisemmissa Lumia-malleissa akku ei ole ollut vaihdettavissa.

Testimme puhelinmalli on kauttaaltaan musta, eikä herätä muotoilullisesti suuria tunteita. Takakuori on muovia, mikä jo sinällään on pettymys ja askel taaksepäin kilpailijoiden metallisista puhelimista. Poissa ovat aikaisemmista Lumia-puhelimista tutut värit kuten oranssi ja vihreä, jotka erottivat Lumiat kilpailijoistaan. Nyt tarjolla on ainoastaan mustan ja valkoisen värinen malli. Onneksi sentään laitteen sivussa olevat fyysiset painikkeet ovat metallisia.

Plussaa ansaitsee myös kameran fyysinen kuvauspainike, jonka tuplapainallus käynnistää kamerasovelluksen, vaikka puhelin olisi lukittu.

Lumia 950 XL:n näytön koko on 5,7 tuumaa. Kooltaan se on liian iso yhdellä kädellä käytettäväksi, mutta sama ongelma koskee kaikkia uusia huippuälypuhelimia. Silti esimerkiksi iPhone 6s:ään verrattuna näyttö tuntuu varsin massiiviselta.

Pieni mutta huomionarvoinen asia on, että Lumia 950 XL:n käyttöönottoon kuluu enemmän aikaa verrattuna esimerkiksi iPhoneen. Käyttöönoton aikana puhelin käynnisti itsensä kahdesti.

Ei latauspiuhan näpertämistä

Lumia 950- ja 950 XL -malleissa käytetään uutta USB Type-C -latausliitäntää, johon piuhan voi työntää kummin päin tahansa. Mitättömältä tuntuva uudistus, mutta jokapäiväisessä elämässä erittäin hyödyllinen. Aikaisemmin Android- ja Windows-puhelimissa on totuttu perinteiseen liitäntäporttiin, johon piuha ei koskaan tunnu menevän ensimmäisellä yrityksellä. Lumia 950 on yksi ensimmäisistä puhelimista, joista kyseinen liitäntä löytyy.

Hämmästyttävää on, ettei Lumia 950:n laturista saa usb-piuhaa irti. Se on kiinteästi asennettu laturin pistokeosaan. Näin ollen käyttäjän on hankittava kaapeli, jonka toinen pää sopii tavalliseen usb-porttiin ja toinen pää Lumia käyttämään USB C -liitäntään. Vaihtoehtona on adapteri micro-USB-kaapeliin.

Kamera ei petä

Lumiat on aina tunnettu laadukkaista kameroistaan. Tälläkään kertaa käyttäjän ei tarvitse pettyä. Microsoft ei ole muuttanut kamerasovellustaan, mikä voi olla hyvä ja huono asia. Joks tapauksessa Lumia 950 XL ottaa erinomaisia valokuvia myös hämärässä. Otimme testikuvia vähäisessä valaistuksessa, ja lopputulos on vähintäänkin kohtuullinen.

Kamerasovelluksessa on liuta manuaaliasetuksia, mutta ne voisivat olla helpommin käytettävissä. Nyt käyttäjä joutuu selaamaan kahta erillistä valikkoa, jotka aukevat eri paikoista.

Videokuvaus onnistuu nykytrendin mukaisesti myös 4K-tarkkuudella. Applen iPhone 6s -puhelimesta tuttu Live Photos löytyy myös Lumia 950:sta, tosin eri nimellä. Toiminto kuvaa eläviä valokuvia, eli tallentaa tilanteesta hetken liikkuvaa kuvaa ja työstää siitä valokuvan.

Murheen aiheena sovellustarjonta

Windows Phone -käyttäjät ovat tottuneet siihen, että iPhoneen tai Android-puhelimeen löytyvä sovellus ei olekaan Windows-sovelluskaupan valikoimassa. Ikävä kyllä tämä ongelma vaivaa Microsoftin ekosysteemiä edelleen.

Itse törmäsin ongelmaan taannoin, kun kaverini manaili puuttuvaa Tinder-sovellusta Windows-kaupassa.

Suurempi ongelma on se, ettei Google tue Windows-maailmaa. Monen käyttämät sovellukset kuten Google Maps, Google Drive ja Gmail loistavat poissaolollaan Lumia-käyttäjän sovellusvalikoimasta. Ongelma on merkittävä eikä sitä korjaa se, että sovellukset ovat saatavilla kolmannen osapuolen tarjoamana. Toki palvelut ovat käytettävissä netin kautta, mutta kokemus ei ole läheskään sama.

Puuttuvia sovelluksia on muitakin. Lumia-käyttäjän on joko sopeuduttava tilanteeseen tai myönnettävä tappionsa.

Ongelman juuret palauttavat Microsoftin suurimpaan haasteeseen eli Windowsin markkinaosuuteen älypuhelimissa. Alle kahden prosentin osuus ei houkuttele kehittämään sovelluksia Windows-puhelimille.

Microsoft yrittää paikata ongelmaa "universaaleilla" sovelluksilla, joiden ideana on mahdollistaa Windows 10 -työpöytäohjelman helppo muuntaminen älypuhelimelle soveltuvaksi. Tämä kuitenkin vaatii sovelluskehittäjältä ylimääräistä työtä, eikä moni ole siihen valmis. Onneksi sentään WhatsApp, Facebook ja sen Messenger löytyvät Lumialle. Kuin myös Instagram ja Twitter.

Suomalaiselle käyttäjälle tilanne ei ole niin surkea, jos arvostaa kotimaisia sovelluksia. Monet mediatalot, pankit ja liikennealan yhtiöt tarjoavat sovelluksen myös Windows-alustalle, koska Suomessa Windows-puhelinten käyttäjiä on vielä runsaasti suhteutettuna väestöön.

Kenelle?

Microsoft Lumia 950 XL on iso puhelin käyttäjälle, joka on tykästynyt sinänsä varsin raikkaaseen Windows-käyttöjärjestelmään. Lumian käyttäjän on hyväksyttävä tietyt puutteet sovellustarjonnassa. Jos ne eivät haittaa, rahalla saa paljon uusinta tekniikkaa. Puhelimen näyttö on erinomainen, kamerasovellus monipuolinen ja prosessoritehoa riittää raskaampaankin käyttöön.

Samsung Galaxy S7 edge

Hinta: 849 euroa

Tykkäsimme
+ Muotoilu
+ Akun kesto
+ Kamera

Emme tykänneet
- Edge-näytön käyttömahdollisuudet
- Virhepainallusten määrä

Samsung Galaxy S7 edge on Samsungin uusin lippulaivapuhelin, joka seuraa viime vuonna esiteltyä Galaxy S6 edgeä.

Galaxy S7 edgen tunnistaa reunanäytöstä. Ulkoisesti puhelin on lähes kopio edeltäjästään. Näyttö on kasvanut 0,4 tuumalla, ja sen takia myös puhelimen fyysinen koko on hieman suurempi. Lisäksi puhelimen takaosan reunat on muotoiltu pyöreiksi, minkä ansiosta laitteen otetuntuma on parempi. Kulmikkaat reunat ovat historiaa.

Muilta osin erot ovat vähissä. Yksi sellainen on takaosan kameran linssin sijoittaminen aavistuksen alemmas kuin edeltäjässä. Lisäksi linssi on nyt vähemmän ulkoneva ja sen takia puhelin näyttää aavistuksen linjakkaammalta.

Kaiken kaikkiaan Galaxy S7 on yksi markkinoiden kauneimmista, ellei kaunein älypuhelin. Samsung on onnistunut erinomaisesti luomaan erottuvan ja omintakeisen muotokielen. Tämä puhelin erottuu edukseen.

Reunanäytöllä vähän käyttöä

Galaxy S7 edgen reunanäyttö lisää puhelimen ulkonäöllistä vaikutelmaa, mutta sen käyttötarkoitus jää usein hämäräksi. Ellei itseään pakota reunanäytön käyttämiseen, sen hienoudet jäävät usein hyödyntämättä.

Ärsyttävä piirre reunanäytössä on virhepainallusten määrä. Jos puhelinta yrittää käyttää yhdellä kädellä, sormi eksyy usein väärään paikkaan ja seurauksena on usein väärän toiminnon käynnistyminen.

S7 edgessä reunanäytölle on keksitty uusia käyttökohteita. Näytössä on nyt kaksi vierekkäistä riviä, joten siihen voi liittää aikaisempaa enemmän sovelluksia. Sovelluksia voi koota myös kansioihin. Lisätila mahdollistaa myös aikaisempaa useamman yhteystiedon kiinnittämisen näyttöön.

Vähemmän hyödyllisiä toimintoja ovat kompassi ja viivotin. Siihen väliin sijoittaa uutisfeed, joka hakee uutisia Yahoon uutispalvelusta. Uutiset ovat luonnollisesti englanninkielisiä, mikä voi olla este joillekin suomalaiskäyttäjille.

Edge-näyttöön saa myös säätiedot, jotka tosin useimmiten luetaan suoraan kotinäkymään liitetystä widgetistä.

Vihdoin vesitiivis

Galaxy S7 ja S7 edge ovat molemmat vesitiiviitä. Niitä voi pitää matalassa vedessä jopa puolen tunnin ajan ilman vaurioita. Moni kuluttaja saattaa ihmetellä, miten suojaamattomat liittimet voivat olla vesitiiviitä. Salaisuus piilee puhelimen sisällä. Komponentit on suojattu sisältäpäin, eikä vesi pääse turmelemaan sinänsä arkaa elektroniikkaa. Vesitiiviyden pitäisi olla vakio-ominaisuus kaikissa uusissa älypuhelimissa.

Muistikorttipaikka tekee paluun

Galaxy S6:n ostajat eivät liiemmin innostuneet Samsungin päätöksestä luopua puhelimen muistikorttipaikasta. S7 -mallien kohdalla microSD-paikka on tuotu takaisin, ja hyvä niin.

Puhelin tukee enintään 200 gigatavun korttia, eli Suomessa myytäviin malleihin saa yhteensä 232 gigaa tallennustilaa, jos mukaan lasketaan laitteen fyysinen tallennusmuisti. Tämä riittää jokaisen käyttäjän tarpeisiin. Muistikorttipaikka on samassa kolossa sim-kortin kanssa.

Kameraan lisää valoa

Galaxy S7:n kamera osoittautui testimme aikana lupausten arvoiseksi. Samsung on parantanut kameran kennon valovoimaa vähentämällä megapikselien määrää. Edeltäjään verrattuna megapikseleitä on neljä vähemmän, mutta hämäräkuvaus on saatu nostettua uudelle tasolle. Kamerassa on monipuoliset kuvausasetukset, jollaisia toivoisi myös iPhone-maailmaan. Hämäräkuvauksen kannalta erityinen merkitys on kameran kennon vastaanottaman valon määrällä. Tätä Samsung on pystynyt parantamaan merkittävästi. Silti on syytä muistaa, ettei mobiilikamera yllä hämäräkuvauksessa järjestelmäkameran tasolle.

Toinen merkittävä parannus on automaattitarkennuksen nopeutuminen, mistä on hyötyä etenkin videokuvauksessa. Kamera käyttää tarkennuksessa Dual Pixel -teknologiaa.

Nopeaa latausta

Samsung on ottanut virransäästöominaisuudet tosissaan. S7:n akun voi ladata nollasta 30 prosenttiin noin 30 minuutissa ja nollasta täyteen 100 minuutissa, tosin ainoastaan puhelimen mukana tulevalla latauskaapelilla.

Puhelimessa ei ole uutta usb Type-C -liitäntää, johon latauskaapelin voi sujauttaa kummin päin tahansa. Samsungilla on ratkaisuun selvä syy: Type-C ei ole yhteensopiva Gear VR -virtuaalilasien kanssa ja toisaalta pikalataustekniikka mahdollistaa "vanhanmallisellakin" kaapelilla yhtä nopean lataamisen.

Galaxy S7 edge on muutenkin akun kestoltaan hyvällä tasolla. Laitteessa on 1000 milliampeerituntia suurempi akku kuin edeltäjässään. Lisäksi prosessori on aikaisempaa energiatehokkaampi ja Android 6.0 -käyttöjärjestelmä vie vähemmän virtaa kuin aikaisempi versio.

Kenelle?

Samsung Galaxy S7 on monelta osin tämän hetken ykkösluuri. Testaamamme S7 edge on reunanäyttönsä ansiosta perusmallia kauniimpi, mutta toisaalta 100 euroa kalliimpi. Lisärahalla saa enemmän kokoa ja näköä.

Galaxy S7 edge sopii käyttäjälle, joka ei halua tehdä puhelimensa valinnassa kompromisseja. Selvästi edullisemmalla hinnalla saa nopealla prosessorilla, teräväpiirtonäytöllä ja riittävällä tallennusmuistilla varustettuja älypuhelimia, mutta premiumia ne eivät ole. Samsung on onnistunut yhdistämään edistyksellisen muotoilun ja erinomaisen kameran, mikä ei ole helppo tehtävä. Lisäksi puhelimen laatuvaikutelma on erinomainen. Laite ei nitise ja natise ja istuu käteen loistavasti, kunhan on valmis hyväksymään edgen ison koon.

Jos olet innokas mobiilipelaaja, Galaxy S7:n hankinta on hyvä päätös. Puhelin käsittelee peligrafiikkaa selvästi aikaisempaa nopeammin, minkä lisäksi pelaajalla on mahdollisuus estää puhelimeen tulevat puhelut ja tekstiviestit pelisession ajaksi. Uutta on myös mahdollisuus ottaa kuva- ja videokaappauksia pelitapahtumista.

Sony Xperia Z5 Premium

Hinta: Noin 850 euroa

Tykkäsimme
+ Ulkonäkö varauksin
+ Kamera

Emme tykänneet
- 4K-näytölle vähän käyttöä
- Akun kesto

Sony Xperia Z5 Premium lunastaa lupauksensa, vaikka sen eniten kohuttu uutuus, 4K-näyttö, on varsin huonosti hyödynnettävissä älypuhelimissa. Sony on pyrkinyt tekemään joka osa-alueella huippupuhelimen, ja tästä yrityksestä se ansaitsee kunniamaininnan.

Xperia Z5 Premium on maailman ensimmäinen älypuhelin, jonka näyttö toimii 4K-tarkkuudella. Näin paljon pikseleitä ei siis ole koskaan nähty puhelimessa.

Tällä hetkellä älypuhelimille on vielä varsin vähän 4K-sisältöä, joten lähtökohta näyttötekniikan arvioimiseen on kinkkinen. Pikselitarkkuuden kasvattaminen tälle tasolle alkaa tulla jo ihmissilmän näkökyvyn rajamaille. 4K- ja full hd -tarkkuuden eron huomaa isossa tv-näytössä, mutta ei välttämättä älypuhelimessa.

Eikä 4K:ta välttämättä tarvita senkään takia, että nykyisissä älypuhelimissa näytöt ovat lähtökohtaisesti erittäin tarkkoja. Monelle käyttäjälle riittää varsin mainiosti full hd -näyttö. Tässä mielessä 4K:sta maksaminen on pitkälti rahan haaskaamista. Toisaalta 4K-näyttö verottaa aivan liikaa akun kestoa. Sony on tunnettu hyvästä virrankestostaan, mutta Premiumin kohdalla petyimme.

Sonyn uutuus onkin ennen kaikkea teknologinen taidonnäyte ja vastaus kilpailijoille, joilla vastaavaa näyttöä ei vielä ole. Eikä välttämättä tule aivan pian.

Kamerassa riittää megapikseleitä

Xperia Z5 Premiumin teknologinen riemuvoitto ei jää pelkkään näyttöön. Aikaisemmin kameraominaisuuksissa takamatkalle jäänyt Sony on tuonut Z5 Premiumiin peräti 23 megapikselin kennolla varustetun kameran, joka tarkentaa 0,03 sekunnissa. Automaattikuvausmoodissa kuvan koko rajoitetaan kuitenkin kahdeksaan megapikseliin.

Käytännössä kamera nappaa hyvälaatuisen kuvan nopeassakin tilanteessa. Hämäräkuvauksessa se ei kuitenkaan yllä esimerkiksi Galaxy S7 edgen tasolle.

Z5 Premiumin 5,5-tuumainen näyttö on sopivan kokoinen. Kädessä puhelin pysyy selvästi paremmin kuin iPhone 6S. Sony ei ole luopunut kulmikkaasta muotokielestä, mikä jakaa mielipiteet. Joidenkin mielestä puhelin saattaa näyttää jopa vanhahtavalta, toiset pitävät kulmikkaasta skandinaavisesta muotokielestä. Xperia Z5 Premium ei ole kevyt älypuhelin, sillä massaa on 181 grammaa. Paino tuntuu kädessä selvästi. Laitteen takaosa on lasia, mikä ei ole hyvä uutinen sormenjälkikammoisille. Reunat on valmistettu alumiinista.

Z5 Premiumin sivulta löytyy nyt sormenjälkitunnistin, joka toimii erinomaisesti. Viive sormen painalluksen ja näytön avautumisen välillä on erittäin lyhyt.

Kenelle?

Sonyn lippulaivapuhelin on kiinnostava laite etenkin niille käyttäjille, jotka pitävät Sonyn muotoilusta ja joille eilispäivän tekniikka ei riitä. Jos haluat erottua massasta, Xperia Z5 Premium on hyvä valinta. Niitä ei tule aivan heti vastaan. Ja mikä parasta, puhelimen kanssa voi mennä vaikka suihkuun vesitiiviyden ansiosta. Puhelimen saa näyttävänä kullanhohtoisena väriversiona.

Huawei P9

Hinta: 549 euroa

Tykkäsimme
+ Kameran tarkkuus mustavalkokuvauksessa
+ Erinomainen tuntuma kädessä
+ Nopea sormenjälkitunnistin

Emme tykänneet
- Kamerassa ei optista kuvanvakaajaa
- Kosketusnäytön tuntuma

Viime viikolla Lontoossa esitelty Huawei P9 tulee myyntiin Suomessa huhtikuun lopussa. Huawein P-sarjan kirjaintunniste tulee sanasta Premium ja uutuuden kohdalla tuotelupaus pitää paikkansa, vaikka hinta ei olekaan Apple iPhone 6s:n tai Samsung Galaxy S7:n tasolla. Huawein etuna onkin suhteellisen edullinen hinnoittelu, eikä yhtiö edes halua kalleimpien älypuhelinten markkinoille.

P9:n muotoilu on onnistunut. Laitteen reunat on pyöristetty ja puhelinta on mukava pitää kädessä. P9:n 5,2-tuumainen näyttö on juuri sopivan kokoinen. Harmittavasti Suomen markkinoille saapuu alkuvaiheessa vain kaksi värivaihtoehtoa, valko-hopea ja titaani-musta. Myöhemmin myyntiin odotetaan myös ruusukultaista versiota.

P9:n takaa löytyy uudistettu kamera, tarkemmin sanottuna kaksi sellaista. Vierekkäin istutetuista 12 megapikselin kameroista toinen kuvaa RGB-värikuvia ja toinen pelkästään mustavalkokuvia. Kun sensorien kuvat yhdistetään, valokuvien terävyyden ja väritoiston pitäisi parantua. Etua luvataan myös hämäräkuvauksessa. Kamera on saatu mahtumaan pieneen tilaan, sillä se ei törrötä ulos laitteesta.

Todellisuudessa asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kuvien lopputulos on hyvä myös vähäisessä valaistuksessa, mutta mitenkään mullistava P9:n kamera ei ole. Välillä kuvien syvyystarkennus näyttää omituisen suttuiselta, välillä erittäin onnistuneelta. Paikoin kamera näyttää sumentavan liikaa taustalla olevia kohteita. Kyse on ennen kaikkea ohjelmallisesta ominaisuudesta.

Suurempi miinus tulee optisen kuvanvakaajan puuttumisesta. Huawei perustelee poisjättämistä sillä, että P9:ssä on nopea lasertarkennus, jonka kanssa optista vakainta ei tarvita. Tämä ei ainakaan testimme perusteella pidä paikkaansa, sillä liikkeessä otettu kuva tärähtää ikävästi. Kilpailijoista esimerkiksi LG käyttää uusimmassa G5-puhelimessaan sekä lasertarkennusta että optista kuvanvakainta.

Huawei on pannut hynttyyt yhteen perinteikkään järjestelmäkameravalmistajan Leican kanssa. Leican käsialaa ovat nimenomaan kameran linssit, itse sensori on Sonyn. Kuvanlaadullisesti on vaikea arvioida, miten paljon Leican osaaminen parantaa P9:llä otettujen kuvien laatua. Mustavalkokameralla otetut kuvat ovat kuitenkin erittäin tarkkoja.

P9:n kamerasovelluksen asetuksissa riittää näprättävää, ja kokeneempikin kuvaaja tuntee olonsa kotoisaksi.

P9:n prosessorina on Huawein oma Kirin 955, joka vaikuttaa nopealta. Huawei on uudistanut myös Android 6.0:n päälle liitetyn EMUI-käyttöliittymänsä. Se on applemaisen yksinkertainen ja miellyttääkin eniten Apple-puhelinten käyttäjiä. Sen sijaan paatunut Android-fani saattaa kokea Huawein ratkaisun hieman liian simppeliksi.

P9:n yksi parhaista puolista on erittäin nopea, puhelimen taakse sijoitettu sormenjälkitunnistin. Se reagoi sormen kosketukseen välittömästi, nopeammin kuin Apple iPhone 6s.

Akun kestossa Huawei on niin ikään vahvoilla verrattuna kilpailijoihin. Puhelinta käyttää helposti yhden päivän, mikä on esimerkiksi iPhone 6s:n kohdalla työn takana.

Kenelle?

Huawei P9 sopii käyttäjälle, joka haluaa erottua iPhone- ja Samsung-käyttäjien massasta ja joka ei silti tyydy keskiluokan älypuhelimeen. Puhelin on hyvä valinta iPhonen käyttöjärjestelmään tottuneelle. Kuvauksesta kiinnostunut löytää P9:stä mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten erittäin tarkan mustavalkokuvauksen.

LG G5

Hinta:

Tykkäsimme
+ Moduulirakenne varauksin
+ Laajakulmakamera
+ Nopea käyttöliittymä

Emme tykänneet
- Akun kesto
- Sormenjälkitunnistimen ongelmat

LG:n uusin lippulaiva on piristävästi erilainen. Siitä pitää huolen moduulirakenne, jonka ansiosta laitteeseen voi liittää lisäosia irrottamalla puhelimen alaosan. Luonnollisesti myös puhelimen akku on vaihdettavissa. Liitettäessä puhelimeen muita moduuleja, akku irrotetaan ja liitetään uuteen palikkaan.

LG:n tavoitteena on tuoda jatkossa myyntiin moduuleja, jotka tuovat puhelimeen uusia ominaisuuksia tai parantavat entisiä. Tässä vaiheessa lisäosia on myynnissä kaksi: kamerapidikkeen ja lisäakun virkaa ajava LG Cam Plus ja Bang & Olufsenin käsialaa oleva LG Hi-Fi Plus, joka parantaa puhelimen äänentoistoa. DAC-muuntimella ja omalla vahvistimella varustettu Hi-Fi Plus on käytettävissä myös muiden valmistajien puhelinten lisävarusteena. Erikoinen yksityiskohta on se, että normaalisti puhelimen päällä oleva kuulokeliitäntä vaihtuu alaosaan, jos käytössä on hifimoduuli.

Moduuliajattelu on virkistävä tuulahdus älypuhelinmarkkinoilla, mutta sen hyödyllisyys jää vielä tässä vaiheessa aavistuksen epäselväksi. Kamerapidike on kiva idea, mutta ei missään nimessä 100 euron lisähinnan arvoinen. Ei vaikka käyttäjä saa sen mukana 1200 milliampeerituntia lisävirtaa. Suomessa jotkin jälleenmyyjät tarjoavat kamerapidikettä kaupan päälle G5:n ostajalle, jolloin asiakas saa rahalleen melko hyvän vastineen.

Todellinen hyöty moduuleista saadaan silloin, kun käyttäjä voi vaihtaa halutun komponentin, esimerkiksi näytön tai prosessorin, ilman että kaupasta täytyy ostaa kokonaan uutta puhelinta.

Moduulirakenne on muotoilullisesti haastava, sillä jo parinkymmenen irrotuksen jälkeen G5:n alaosa näyttää olevan aavistuksen löysä ja jättävän puhelimen rungon ja moduulin väliin pienen välin. Tämä ei ole hyvä merkki siitä, että moduuli pysyisi tiiviisti kiinni puhelimessa parin vuoden käytön ajan.

LG:n yritystä voi silti pitää hatunnoston arvoisena aikana, jolloin valmistajien on vaikea keksiä mitään uutta ja ihmeellistä älypuhelimiinsa. Eikä moduuliajattelu on vaatinut uhrauksia kuten muistikorttipaikasta luopumista.

LG on jättänyt moduulirakenteen kehitystyön ikävästi kesken, ainakin käytettävyysmielessä. Ennen jokaisen moduulin asentamista puhelimen virta on kytkettävä pois päältä. Kätevämpää olisi, jos lisäosan voisi vaihtaa laitteeseen lennossa.

LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta.

Lähitulevaisuus näyttää, miten moduulit otetaan vastaan. LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta. Käyttäjän kannalta olisi suotavaa, että lisäosat olisivat yhteensopivia myös seuraavien LG:n puhelinmallien kanssa. Tästä ei ole vielä mitään takeita. Jos moduulit jäävät G5:n ostajan etuoikeudeksi, ne ovat varsin lyhytikäisiä lisäosia.

Muodollisesti pätevä

LG on siirtynyt G5:n myötä vähemmän tunnistettavaan muotoiluun. Vielä edellinen G4 oli takaosastaan kaarevampi. G5 ei ole enää yhtä persoonallinen, mutta se ei tarkoita että LG:n muotoilutiimi olisi epäonnistunut. Muovisuus on unohdettu ja LG on siirtynyt lippulaivassaan metallirakenteeseen. G5:n eduksi on mainittava se, ettei puhelimessa ole esteettistä vaikutelmaa häiritseviä antenninauhoja Galaxy S7:n ja iPhone 6s:n tapaan.

G5 on Samsung Galaxy S7:n jälkeen yksi tämän hetken kauneimmista älypuhelimista. Muotoilullisista yksityiskohdista kannattaa mainita puhelimen takakannen kameramoduulin, joka istuu saumattoman näköisesti laitteeseen ilman kannesta ulos törröttävää linssiä. Takaa löytyy LG:n puhelinten tunnusmerkki, sormenjälkitunnistin, joka toimii myös virtapainikkeena. Sormenjälkitunnistin on nopea, lähes samaa luokkaa kuin äskettäin myyntiin tulleessa Huawei P9 -älypuhelimessa. Siinä on kuitenkin häiritsevä ongelma: tunnistin ei läheskään aina reagoi sormen kosketukseen. Testimme aikana kalibroimme tunnistimen uudelleen mutta sekään ei auttanut.

Koska virtapainike on sijoitettu puhelimen taakse, laitteen sivuilla on vain yksi fyysinen painike, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Tämä osaltaan parantaa G5:n ulkoista vaikutelmaa.

Käteen G5 istuu hyvin, mutta tuntuu aavistuksen painavalta verrattuna iPhone 6s:ään. Yhden käden käyttö onnistuu kohtuullisesti, ainakin miehen kädessä.

Android-kokemusten aatelia

Jos etsit nimenomaan Android-puhelinta ja olet jo sinut käyttöjärjestelmän kanssa, LG G5 on mutkaton valinta. Android 6.0:n päälle istutetussa Optimus UI -käyttöliittymässä ei ole turhia kikkailuja, eikä se toisaalta ole liian simppeli kuten esimerkiksi Huawei P9:ssä.

Käyttöliittymän parhaita puolia on sen nopeus. Siihen vaikuttaa merkittävästi Snapdragon 820 -prosessori, joka on parasta mitä älypuhelimiin on tällä hetkellä tarjolla. Sovelluksista valtaosa ei osaa täysin hyödyntää puhelimen nopeaa prosessoria, mutta siitä huolimatta käyttökokemus on pääsääntöisesti miellyttävä ja asiat tapahtuvat usein nopeammin kuin iPhone 6s -puhelimessa.

Testikäytössä jotkin sovellukset alkoivat kuitenkin hidastua sitä mukaa, mitä enemmän niitä oli käynnissä. Ongelma ratkesi kullakin kerralla, kun kaikki sovellukset suljettiin.

LG:n uusimmassa käyttöliittymäversiossa on luovuttu omasta sovelluslaatikosta, joka on ollut monen Android-luurin tunnusmerkki. Näin ollen sovellukset latautuvat kotinäkymään niin monelle sivulle kuin on tarpeen. Entisiä iPhone-käyttäjiä tämä ei harmita, mutta vannoutunut Android-fani voi olla toista mieltä. Sovelluslaatikon saa näkyviin lataamalla puhelimeen vanhemman Optimus UI -version.

Näyttö ei nuku

G5:n 5,3-tuumainen näyttö on juuri ja juuri soveltuva yhden käden käyttöön, jos sormet ovat riittävän pitkät. Moni käyttäjä joutunee tyytymään kahteen käteen, muutoin puhelin on vaarassa livetä kourasta.

Samsung Galaxy S7:n tavoin G5:n näyttö toimii niin sanotulla Always on -tekniikalla eli se on aina päällä näyttäen kellonajan ja päivämäärän sekä ilmoittaen puheluista ja saapuneista viesteistä kyseisen sovelluksen kuvakkeella.

Toiminto on kaksijakoinen. Se kuluttaa hieman enemmän puhelimen akkua, mutta jos käyttäjä muuten avaisi näytön jatkuvasti tarkastaakseen onko viestejä saapunut, silloin Always on voi jopa säästää virtaa. Pelkkä puhelimen näytön vilkaisu riittää päättämään, onko laite tarpeellista avata viestiin vastaamista tai puhelin soittamista varten.

Toisaalta puhelimen näyttöä tulee tuijotettua tämän tästä, jos laite on asetettu äänettömään tilaan. Tavallaan Always on siis lisää puhelimen vilkuiluun käytettävää aikaa. Onneksi toiminnon saa kytkettyä pois G5:n asetusvalikosta.

G5:n näyttö sijoittuu markkinoiden parhaiden joukkoon. QHD-tarkkuus on enemmän kuin tarpeeksi, mutta toisaalta LG on Samsungin ohella tunnettu laadukkaista näyttöpaneeleistaan joten teknisesti G5:ltä ei voisi odottaa huonompaa.

Tuplakamera, päivän sana

HTC:n aikanaan ensimmäisenä esittelemä kaksoiskamera on viime aikoina nähnyt päivänvalon Huawei P9:ssä ja sellainen löytyy myös G5:stä, tosin erilaisena variaationa.

G5:n takana komeilevat 8 ja 16 megapikselin kamerat, joista ensiksi mainittu on valjastettu 135 asteen panoraamakuvaukseen. Eri kameroiden välillä voi vaihtaa kamerasovelluksesta.

Laajakulmalinssi tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Peräti 135 asteen kulma tarjoaa laajemman näkymän kuin mihin ihmissilmä pystyy. Eniten hyötyä kamerasta on maisemakuvauksessa ja esimerkiksi isojen rakennusten tallentamisessa. Myös ryhmäkuvaus onnistuu aikaisempaa helpommin.

Mitä enemmän laajakulmakameraa käyttää, sitä kätevämmältä se tuntuu. Testimme loppuvaiheessa tuntui siltä, ettei tavallista kameraa halua enää käyttää laisinkaan. LG:n laajakulmakamera tuntuu käytön myötä fiksummalta kuin Huawei P9:n mustavalkokamera, vaikka sekin on omassa sarjassaan erinomainen.

G5:n selfie-kamerasta laajakulmaominaisuus puuttuu, mikä on harmi, sillä juuri selfiet kaipaisivat usein "extrakättä" kuvien onnistumiseen.

G5:n kamerasovelluksessa on kätevä toiminto, jolla kuvan voi jakaa yhdellä painalluksella haluttuun sosiaalisen median palveluun tai esimerkiksi whatsappiin.

Akun kesto pullonkaulana

LG on pienentänyt akkuaan edellisestä mallista ja nykyvertailussa sen koko häviää esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:lle. Ikävä kyllä tämä näkyy myös G5:n virrankestossa.

G5:n 2800 milliampeeritunnin akun saa tyhjäksi vajaan päivän käytöllä. Erityisiä akkusyöppöjä ovat tarkka näyttö ja nopea prosessori, vaikka prosessorien virrankulutusta onkin saatu laskettua melkoisesti. G5 tukee pikalatausta, mikä paikkaa heikohkoa akun kestoa. Kiireiselle riittää jo puolen tunnin lataus, mikä antaa G5:lle tarvittavan lisäpotkun pariksi kolmeksi tunniksi. Jos puhelin ei tukisi pikalatausta, akun kesto olisi paljon suurempi ongelma.

Kenelle?

LG G5 on kunnianhimoinen yritys tuoda älypuhelinmarkkinoille pitkästä aikaa jotain uutta ja aidosti mielenkiintoista. Yritys lässähtää hieman moduuleiden vähäiseen valikoimaan, mutta toivottavasti lisää vaihtoehtoja tulee pian.

G5:n käyttöliittymän nopeus on toteamisen arvoinen. IPhone 6s:ään tottunut on ihmeissään siitä, miten nopeasti ikkunat aukeavat ja kuinka vikkelästi sovellusten välillä siirtyminen onnistuu.

G5 soveltuu mobiilikuvaajalle, joka haluaa ottaa täyden hyödyn mobiilikamerasta. Siihen tarkoitukseen soveltuu LG Cam Plus -lisäosan ostaminen. Kameraharrastajaa miellyttää myös erinomainen laajakulmatoiminto, joka avaa kuvattavan maailman laaja-alaisesti puhelimen näytölle.

Samsung edelleen ykkönen

On erittäin vaikea arvioida, onko Samsung Galaxy S7 edge vai iPhone 6s tämän hetken paras älypuhelin. Viime kädessä valinnan tekee käyttäjä sen perusteella, mihin puhelimeen hän on tottunut. Jos kyseessä on ensimmäisen älypuhelimen ostaminen, Apple tarjoaa edelleen käyttäjäystävällisemmän tavan tutustua sovelluksiin. Samsung on petrannut menoaan merkittävästi sitten muovisen ja halvan tuntuisen Galaxy S5:n. Galaxy S7 edge on tämän hetken kaunein älypuhelin. Samsung on riisunut turhat rönsyt käyttöliittymästään, mutta iPhone 6s on edelleen aavistuksen yksinkertaisempi. Teknisesti Samsung on kuitenkin Applea edellä. Kameran hämäräkuvausominaisuudet vakuuttavat, akun kesto on huippuluokkaa ja näyttö ei kalpene yhdellekään kilpailijalle.

Huawei P9 putoaa täpärästi neljänneksi LG G5:n taakse. Puhelimet ovat lähes tasavertaisia, mutta laajakulmakamera ratkaisee kisan G5:n eduksi. Huawein puolesta puhuu erinomainen sormenjälkitunnistin, miellyttävä tuntuma kädessä ja edullinen hinta. P9:n kamera ansaitsee myös erityismaininnan. G5 on lopulta hieman tasaisempi kokonaisuus.

Voittaja: Samsung Galaxy S7 edge

2. Apple iPhone 6s

3. LG G5

4. Huawei P9

5. Sony Xperia Z5 Premium

6. Microsoft Lumia 950

Lue myös:

    Uusimmat