Mainos

Suuret kaupungit aikovat lisätä yllätyskäyntejä hoivayksiköihin: "Se on suorastaan rikollista, jos haamuhoitajuutta tehdään tietoisesti"

2:02
Lisää yllätyskäyntejä hoivayksiköihin luvassa

Valvira ilmoittaa lähiviikkojen aikana, tekeekö se rikosilmoituksia hoivakotien hoitajamitoituksiin ja niin kutsuttuihin haamuhoitajiin liittyen. Asia on Valvirassa pohdinnassa.

Haamuhoitajilla tarkoitetaan sitä, että todellista hoitajien määrää paisutetaan laskemalla hoitoa tekevän henkilöstön piiriin muitakin kuin hoitotehtäviä tekeviä työntekijöitä.

Liittyvätkö nämä rikosilmoituspohdinnat nyt viime aikoina esille tulleisiin tapauksiin, Valviran lakimies Niina Rytilahti?

– Siihen minun on vaikea sanoa, että liittyvätkö ne pelkästään niihin. Kyllä on ihan ympäri Suomea koskevia tapauksia, että ei pelkästään näitä kohtaan, Rytilahti toteaa.

Suuret kaupungit aktivoituneet

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan suuret kaupungit ovat päättäneet tehostaa valvontaa lisäämällä muun muassa yllätyskäyntejä hoivayksiköihin. Kaupungeista Helsinki, Espoo, Tampere, Turku ja Vantaa ilmoittaa tämän kaltaisista toimenpiteistä.

– Helsingissä lisäämme valvontaa sekä vammais- että vanhuspalveluissa. Kyllä nämä yksittäiset tapaukset, ovat tuoneet esille sen, että ongelmat ovat aika mittavia, ja kyllä esimerkiksi näitä yllätyskäyntejä ja ennakoimattomia tarkastuskäyntejä on syytä lisätä, sanoo Helsingin kaupungin apulaispormestari Sanna Vesikansa.

– Valvontakäyntejä suunnitellaan tehtäväksi lisää ja muutenkin mietitään tätä koko valvontakuviota paremmaksi, kertoo Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso.

Miksi lisäkäyntejä ja lisävalvontaa tarvitaan?

– Jotta vielä paremmin varmistetaan se, että asiat toimii.

Vantaalla valvotaan tarvittaessa myös viikonloppuisin

Yhtä lailla Vantaa on samoissa aikeissa.

– Olemme Vantaalla lisäämässä resursseja valvontaan ja laadunvalvonnan edelleen kehittämiseen. Ilman muuta nykyinen uutisointi haastaa myös meitä vielä uudestaan tarkastamaan, että asiat ovat niinkuin niiden pitää olla, kertoo vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

– Lisäksi lisäämme huomattavasti ennalta ilmoittamattomia käyntejä. Valvontaa tehdään jatkossa aamu-, ja iltavuoroissa tarvittaessa myös viikonloppuisin.

Turku: Käymme kaikki yksiköt läpi

Turku aikoo toimia samalla tavalla kuin pääkaupunkiseutu. 

– Myös Turku lisää valvontakäyntejä yksityisiin hoivakoteihin. Tämä keskustelu herättää aika lailla huolta ja haluamme varmistaa, että asiat ovat kunnossa, toteaa palvelualuejohtaja Sari Ahonen.

Lisäättekö ylipäätänsä käyntejä vai juurikin ennalta ilmoittamattomia käyntejä?

– Kyllä varmaan molempia tullaan tekemään. 

Ahonen puhuu "kymmenistä lisäkäynneistä".

– Nyt käydään kaikki yksiköt läpi ja katsotaan, mikä tilanne on. 41 paikkaa, jotka tulee käydä läpi, kertoo Ahonen.

Tampereella tehdään yllätyskäyntejä "palautteen pohjalta"

Tampereellakin ollaan lisäämässä palvelukotien valvontaa. Tänä vuonna suunnitelmallisia käyntejä on kymmenen viime vuotta enemmän.

– Näiden lisäksi tehdään raktiivisia ja ennalta ilmoittamattomia käyntejä palautteen pohjalta, kertoo apulaispormestari Johanna Loukaskorpi.

Valvira kertoo pohtivansa rikosilmoituksia haamuhoitajista. Kannatteko te huolta Espoossa näistä asioista?

– Ehkä se on suorastaan rikollista, että se on sopimuksen pettämistä, jos sitä tehdään tietoisesti, toteaa perusturvajohtaja Metso.

"Ongelmat keskittyneet näille, joilla on taustalla kasvoton pääoma"

Metson mukaan Espoossa saattaa olla haamuhoitajia, mutta varmuutta asiasta ei ole. Ongelmat ovat keskittyneitä, eivätkä suinkaan koske koko palvelutuotantoa.

– Meillä yli puolet ostetuista palveluista on perinteisiä suomalaisia yrityksiä, jotka saavat parhaat arvosanat asukkailta ja omaisilta. Ongelmat ovat keskittyneet näille, joilla on taustalla tällainen kasvoton pääoma, toteaa Metso. 

"Alaan täytyy tehdä erittäin suuria korjauksia"

Vesikansan mukaan ongelmat on havaittu ja niihin on pyritty puuttumaan.

– Meillä on ollut epäkohtia henkilöstömitoituksen toteutumisessa, mitä me vaadimme ostopalvelusopimuksissa. Ja kyllä tässä katsoisin, että alalla on kehittynyt käsittämättömiä käytäntöjä, jotka ovat systemaattisia ja siellä ei siis sopimuksia noudateta, että kyllä tähän alaan täytyy tehdä erittäin suuria korjauksia, arvioi Vesikansa.

– Esimerkiksi vanhuspalveluissa olemme valvoneet jo pidemmän aikaa kaikkia näitä kolmea suurta ketjua, Mehiläistä, Attendoa ja Esperiä – henkilöstömitoituksessa kaikilla on ollut ongelmia.

Tuoreimmat julki tulleet laiminlyönnit ovat Esperi Caren nuorten vammaisten osastolta Helsingistä. Osasto suljetaan maanantaina.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja