Suuntavaisto-ongelmat voivat olla merkki alkavasta Alzheimerin taudista

Ongelmat itselle uudessa ympäristössä liikkumisessa voivat viitata jo varhain alkavaan Alzheimerin tautiin.

Washingtonin yliopiston tutkijoiden tekemä löytö saattaa auttaa Alzheimerin taudin diagnosoinnissa jo hyvissä ajoin ennen sen puhkeamista.

Tutkimuksessa seurattiin kuuttatoista ihmistä, joilla oli jo oireita varhaisesta Alzheimerin taudista, sekä kolmeatoista ulospäin tavallista ihmistä, joilla oli merkkejä prekliinisestä Alzheimerin taudista aivojen ympärillä olevassa nesteessä sekä selkäytimessä. Kontrolliryhmässä oli 42 ihmistä, joilla ei ollut merkkejä taudista.

Päänsisäinen kartta apuna

Tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden suuntavaistoa testattiin tietokoneen avulla tehdyssä virtuaalisokkelossa, jonne oli sijoitettu erilaisia seinäkuvioita ja 20 erilaista maamerkkiä. Tutkinnan kohteena oli se, miten hyvin tutkittavat pystyivät seuraamaan valmiiksi annettua reittiä, ja kuinka he pystyivät luomaan päässään kartan sokkelosta.

Ryhmällä, jolla oli merkkejä sairauden puhkeamista edeltävästä vaiheesta, ei ollut ongelmia valmiiksi annetun reitin seuraamisessa, mutta ajatuksellisen kartan luominen ei sujunutkaan helposti. Lopulta he kuitenkin oppivat luomaan päässään kartan samalla tavalla, kuin kontrolliryhmä.

– Löydöt viittaavat siihen, että päänsisäisen kartan luomiseen perustuvat tehtävät voivat olla uusi merkittävä väline Alzheimerin taudin toteamiseen jo varhaisessa vaiheessa, kertoo vanhempi tutkija, psykologian ja aivotieteiden dosentti Denise Head.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Ongelmat pään sisäisen kartan luomiseen on todettu potilailla, joilla on varhaisia merkkejä Alzheimerin taudista, mutta vielä ei ole tutkittu sitä, voitaisiinko menetelmää käyttää myös henkilöihin, joilla ei vielä ole mitään merkkiä sairaudesta.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että merkit aivoselkäydinnesteessä eivät suoraan tarkoita, että sairastuisi Alzheimerin tautiin, tutkijat kertoivat. Myöskään vaikeudet löytää perille uudessa ympäristössä, ei ole suora merkki mahdollisesta sairaudesta.

Mistä tunnistaa Alzheimerin tauti?

Studio55.fi-ohjelmassa vieraana yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

25:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja