Suunnitelmissa kaasuliesi? Muista huomioida nämä!

Ravintolakeittiöissä usein käytetyt kaasuliedet ovat kasvattaneet suosiotaan myös kotitalouksissa ruokabuumin ja television kokkiohjelmien myötä. Vaikka kaasuliesi onkin turvallinen, mietittävää on hankintavaiheessa sähköliettä enemmän.

Kaasuliesiä käytetään usein ravintoloissa erityisesti siksi, että liesi on heti kuuma ja liekkiä on helppo säätää. Kaasu-uunissa on höyryuunin kaltainen kosteus ja tietenkin kaasulla toimivat liesi ja uuni säästävät sähköä.

Jos kaasu-uunin haluaa kotikeittiöön, täytyy miettiä hieman keittiön sisustusta. Turvaväliä muihin keittiötasoihin ei tarvita, jos lieden yläreuna on samassa tasossa työtason kanssa. Etäisyyden korkeaan kaappiin täytyy kuitenkin olla vähintään 20cm eikä sen lähemmäksi tulisi asettaa myöskään kylmälaitteita.

Kaasua käytettäessä lieden takaisen seinän tulisi olla palamatonta materiaalia eikä esimerkiksi puupaneelia ja liesituulettimen tulisi olla tarpeeksi korkealla.

Kaasuliesi on edellyttämistään varotoimista huolimatta melko turvallinen. Jos keittiö on suunniteltu turvalliseksi, esimerkiksi kaasun päälle jääminen ei aiheuta juuri vaaraa – liesi alkaa vaan lämmittää huoneilmaa. Nykyisissä kaasuliesissä on liekinvarmistin, joka sammuttaa liekin, jos ruoka kiehuu yli.

Kaasuliesiä on saatavilla sekä neste- että maakaasulla. Erityisesti kaupungeissa maakaasu on suosittua, sillä useimmat esimerkiksi Helsingin asunnot on liitetty valmiiksi maakaasuverkkoon. Myös omakotitalot on mahdollista liittää siihen, jolloin kaasua voi käyttää myös grilleissä, takoissa ja lämmityksessä.

Vinkkejä kaasulieden ja -uunin käyttöön

  • Kaasu-uunin kohdalla valitellaan usein, että ruoka kypsyy epätasaisesti ja palaa pohjaan. Kaasu-uunissa kannattaakin suosia alumiinisia kakkuvuoksia ja leivinpeltejä, jotka eivät sido lämpöä. Myös silikonista valmistetut vuoat suojaavat taikinaa palamiselta. Kaasuliedelle sopivat erityisesti paksupohjaiset pannut.
  • Tärkeää kaasu-uunin käytössä on myös hyvä esilämmitys: vaikka kaasuliesi napsahtaa oikealle lämmölle silmänräpäyksessä, kaasulla toimivan uunin lämmityksessä saattaa mennä puolikin tuntia. Kiireinen kotikokki voikin halutessaan hankkia kaasulieden, johon on yhdistetty tavallinen uuni.
  • Kaikki kaasulieden osat ovat tavallisesti pestävissä miedolla saippuavedellä ja rätillä. Nestekaasuletku tulisi tarkistaa vuosittain murtumien varalta. Jos sen päälle suihkuttaa saippuavettä kaasun virratessa, saippuakupla letkun pinnalla paljastaa pienenkin reiän.

Juulia Jaulimo/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja