Suuhygienian tarve ei lopu proteesiin tai vanhuuteen – ”Kuka puhdistaa hampaamme sitten, kun emme itse pysty?”

Miten suun terveys vaikuttaa sydänsairauksiin? 25:28

Jos suussa on proteesi ja hampaat jopa kokonaan puuttuvat, moni saattaisi kuvitella, ettei suun terveydestä enää tarvitse huolehtia. Niin ei kuitenkaan ole. Suuta pitää huoltaa ihan koko elämän ajan, laitoshoidossakin.

– Valitettavasti on niin, että ongelmat vallan lisääntyvät, mikäli joudutaan hampaattomiksi, erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen torppasi ajatuksen Studio55.fi-lähetyksessä.

Esimerkiksi proteesin pysyminen on oikea ongelma.

– Silloin voi olla, että ihmisestä tulee hammasinvalidi, että se jollain tapaa kahlitsee ihmisen sosiaalista kanssakäymistä.

Hiltunen painotti myös proteesin puhdistamisen tärkeyttä.

– Ei auta, että proteesi pistetään johonkin nesteeseen lillumaan yöksi. Se pitää oikeasti puhdistaa, jotta bakteerimassa saadaan pois.

Hiltusta huolestutti, miten suun terveyden ylläpito toteutuu toimintakyvyltään vajavaisten henkilöiden kohdalla.

– Kuka puhdistaa meidän hampaamme sitten, kun emme itse pysty? Jonkinlainen hammastestamentti olisi kiva. Siihen kirjoitettaisiin oikeasti nimi, että sinä olet sitten vastuussa siitä, kun minä itse en pysty.

– Laitoshoidossakin tämä kyseinen tehtävä pitäisi jotenkin jollekin vastuuttaa. Jos ihminen ei pysty puhdistamaan hampaita ja nielee bakteereita, niin sitten on peikkona aspiraatiopneumonia, josta voi tulla seurauksena esimerkiksi keuhkokuume. Eli suu ja proteesi pitää saada puhtaaksi siitä huolimatta, että itse ei pysty sitä tekemään, Hiltunen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat