"Surullinen näytelmä" – oppositio pitää hallituksen luottamusäänestystä farssina

Oppositio: Luottamusäänestys on farssi 2:20

Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi viikon keskiviikkona. Oppositio arvostelee hallituksen toimintaa niin sanotusta irtisanomislaista syntyneessä kiistassa.

Opposition mukaan hallituksen tiedonanto ja luottamusäänestys ovat lähinnä farssi, joka pahentaa tilannetta työmarkkinoilla.

Oppositio ei usko, että tilanne työmarkkinoilla rauhoittuu hallituksen tiedonannosta ja luottamusäänestyksestä huolimatta. Päinvastoin: moni oppositioedustaja uskoo, että vastakkainasettelu lisääntyy entisestään.

– Kyllä tämä vaikuttaa yhdeltä surulliselta näytelmältä näiden surullisten näytelmien joukossa. Hallitus tulee tänne kysymään itse itseltään, onko heidän politiikkaansa oikeaa, ja sen jälkeen väittää, että tämän äänetyksen tulos vaikuttaa johonkin. Ei tietenkään vaikuta, sanoi vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri pohti tilanteen vastuullisuutta.

Orpo ja Sipilä puhuvat jatkuvasti siitä, että he ovat vastuullisia ihmisiä. Onko tämä nyt vastuullisuutta? Tästä ei kukaan poistu voittajana. Aina, jos on vaikea tilanne, pitäisi kummankin tulla vähän myöten, jotta kumpikin voisäilyttää kasvonsa. 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä hallitus yrittää poliittista temppua.

– Minusta tämä on poliittinen temppu Sipilältä, joka lähinnä osoittaa sen, että kritiikkiä esitystä kohtaan on alkanut kuulua myös hallituksen riveistä. Perinteisesti tällaisia äänestyksiä järjestetään, kun halutaan hallituspuolueiden edustajat riviin.

KD ymmärtäväisempi hallituksen linjalle

RKP:lle on vielä epäselvää, haluaako hallitus, että äänestetään koko hallituskauden työllisyyspolitiikasta vai lakiesityksestä irtisanomissuojan muuttamiseksi pienissä yrityksissä.

– Me nähdään esimerkiksi, että hallitus ei ole tehnyt perhevapaille tällä hallituskaudella yhtään mitään. Se olisi asia, jolla voitaisiin myös vaikuttaa työllisyyteen. Paikallinen sopiminen ei ole edennyt mihinkään tällä hallituskaudella, sanoi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Kristillisdemokraatit taas ymmärtää hallituksen toimintaa paremmin.

– Hallitus hakee ainakin vähän lisää aikaa tälle hankkeelle ja näille toimille. Kd:n linjana on tunnistaa, mitkä ovat haasteet ja ongelmat, mitä työmarkkinoihin tulee, sanoi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Äänestämispäätöstä pohditaan vielä

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat kertoneet äänestävänsä hallituksen luottamusta vastaan. Perussuomalaiset, RKP ja KD päättävät ensi tiistaina kuinka äänestävät.

Hallituksella on kuitenkin enemmistö eduskunnassa, joten äänestyksen lopputulos lienee melko selvä.

Lue myös:

    Uusimmat