Irtisanomislaista tuli lihava riita hallituksen ja ay-liikkeen välille – Antti Lindtman kritisoi lakiesitystä: "Riidan siemenen kylvi hallitus itse"

Irtisanomiskiista - työllisyyden hoitoa vai poliittista teatteria? 14:32

Juha Sipilän hallitus antaa tänään tiedonannon eduskunnalle lakiesityksestä, joka on aiheuttanut kovaa porua eduskunnassa ja sen ulkopuolella. Ammattiyhdistysliikkeet ovat uhanneet hallitusta järeillä lakoilla.

Irtisanomissuojaan esitetään muutoksia, jotka toteutuessaan helpottaisivat kaikkein pienimpien yritysten työntekijöiden irtisanomista. Keskiviikkona eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

– Toimintatapa on poikkeuksellinen, mutta tässä on nähty muutakin poikkeuksellista, kun on viritelty poliittisia lakkoja.

– Se on järeä keino, siksi vastataan järeästi, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi aamun Huomenta Suomessa.

Esitys jakaa mielipiteitä

Kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) uskoo, että tiedonannon tarkoituksena on saada keskustan rivit suoraksi.

– Hallituksen hanke alkoi yön yli saada kovaa kritiikkiä palkansaajilta ja asiantuntijoilta. Hallitus haluaa suoristaa rivit, kun myös keskustan eduskuntaryhmästä alkoi kuulua kritiikkiä. Varmasti siksi Sipilä halusi tehdä poikkeuksellisen peliliikkeen.

Kiista irtisanomissuojasta näyttäisi kärjistyvän myös siihen, saako hallituksen toimia ylipäätään vastustaa poliittisilla lakoilla.

– Tämän riidan siemenen kylvi hallitus itse tuomalla esityksen, joka on täysi susi. Mistä ei puhuta, on, että hallitus itse tilasi kaksi tutkimusta toimenpiteen työllisyysvaikutuksesta, mutta viime aikoina on korvia huutanut se hiljaisuus, jolla nämä on yritetty vaieta. Edes hallituksen itse tilaamista tutkimuksista ei ole löytynyt näyttöä, että tällä olisi työllisyyden kannalta merkitystä, Lindtman sanoo.

Uusien työntekijöiden palkkaamista helpommaksi

Kaikkonen kuitenkin muistuttaa, että moni pienyrittäjä on itse sanonut, että lakiesitys helpottaisi uuden työntekijän palkkaamista.

– Jos irtisanomissuojaan tehtäisiin tämän suuntaisia muutoksia, joka toinen pienyrittäjä on itse sanonut, että voisi palkata lisää. On vaikea sanoa, montako työpaikkaa tulisi, mutta lisää kyllä, Kaikkonen toteaa.

Lindtmanin näkemys asiasta on toinen: vain kymmenen prosenttia pienyrittäjistä pitää irtisanomissuojaa tärkeimpänä esteenä työllistämiselle. Lindtman syyttää hallitusta työnantajan puolella olemisesta.

– Ei pidä paikkaansa, mutta me olemme kyllä tehneet merkittäviä uudistuksia, joilla on kyllä helpotettu yrittämistä ja työllistämistä, siksi että saadaan työttömiä töihin. Tulokset ovat kovat, 115 000 uutta työllistä tähän mennessä ja lisää tulee joka viikko, Kaikkonen vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat