Supo: Valetukiasemia voi ostaa pimeiltä markkinoilta - vastaava uhka myös Suomessa

Oslossa matkapuhelinverkon salakuunteluun käytetyt valetukiasemat on yleensä tehty viranomaiskäyttöön, mutta niitä myydään myös laittomilla markkinoilla.

Suojelupoliisin viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan viranomaisille tarkoitetut laitteet leviävät usein myös muuhun käyttöön.  

Vastatiedustelu eli esimerkiksi salakuuntelun torjuminen kuuluu Suomessa supon tehtäviin.  

Professori: Valetukiaseman tekee opiskelijakin

- Oslon salakuuntelussa käytettyä valetukiasemaa ei ole vaikea valmistaa itse, arvioi tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

Manner sanoo, että sellaisen rakentamisesta suoriutuisi muutama diplomi-insinööriopiskelija. Laite maksaisi muutama tuhat euroa itse tehtynä.  

- Jos niitä kaupasta lähtee ostamaan, ne ovat totta kai kalliita, Manner sanoo.  

Oslon tapauksen systemaattisuus sekä salakuuntelun kohteet viittaisivat hänestä kuitenkin siihen, että kyseessä on valtiollinen toimija eikä esimerkiksi aktivisti- tai rikollisryhmä.  

Myös Suomessa vastaava uhka

Myös kyberturvallisuusalan professori Jarno Limnéll uskoo, että matkapuhelimia on Oslossa salakuunnellut ulkomainen valtiollinen taho. Hänestä vain valtiolla olisi tällaisen salakuuntelulaitteiston pystyttämiseen varaa ja riittävät perusteet.

Sellainen uhka, että myös Suomessa käytettäisiin valetukiasemia valtionhallinnon matkapuhelinten salakuunteluun, on Limnéllin mukaan olemassa ja tiedossa.

Aftenposten-lehden mukaan useita väärennettyjä tukiasemia on pystytetty muun muassa hallituskorttelin ja kansanedustuslaitoksen läheisyyteen Oslossa. Niiden avulla on voinut kuunnella alueella tapahtuvaa puhelinliikennettä, kerätä puhelujen tietoja ja selvittää, keitä alueella liikkuu.

Tietoturva-asiantuntija Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta sanoo, että vastaavia laitteita käyttävät eri maiden poliisit rikostutkinnassa.

- Näitä käytetään esimerkiksi matkapuhelimien yksilöintiin ja sen selvittämiseen, keitä kyseisellä alueella on, sanoo Viestintävirastosta Antti Kurittu.

Aftenpostenin mukaan väärät tukiasemat ovat niin kutsuttuja IMSI-sieppaajia. Kurittu ei osaa sanoa, onko vastaavia laitteita käytetty Suomessa.

- Ei ole tullut sellaisia tapauksia ilmi, että vieraan vallan agentuuri olisi tällaisia käyttänyt. En ole sellaisista tapauksista kuullut, Kurittu sanoo.

Valetukiasema nappaa kaiken

IMSI-sieppaajien toiminta perustuu siihen, että ne antavat ympärillä olevia teleoperaattoreiden teleasemia vahvemman signaalin. Tällöin matkapuhelimat kytkeytyvät niihin ikään kuin sieppaajat olisivat tukiasemia, ja matkapuhelimista voi kerätä tietoja.

- Siten sieppaajat saavat selville sellaista dataa, jota normaalisti teleoperaattori saa haltuunsa, Kurittu selvittää.

Mannerin mukaan gsm-verkon salakuuntelu on vanhastaan tunnettu ongelma.

- Tekstiviestit ja puhelut, jotka menevät gsm-verkossa, saa napattua sillä.

Salakuuntelulaitteet ovat pienimmillään vain hieman älypuhelinta isompia ja mahtuvat jopa taskuun.

  

Lue myös:

    Uusimmat