Supo: Soldiers of Odin marginaali-ilmiö, riskinä radikaalien jäsenten väkivalta

Pitääkö ääriliikkeiden toimintaan puuttua? 7:58

Suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päällikön Kari Harju kertoo, että Soldiers of Odinin sekä muiden maahanmuuttajavastaisten liikkeiden piirissä on muutamia satoja aktiivisia jäseniä.

Vaikka hän ei pidäkään äärijärjestöjä uhkana valtion turvallisuudelle, luo järjestöjen kasvu yksilötason uhkaa.

– Uhka tulee sieltä, ettemme tarkkaan tiedä, millaisia henkilöitä järjestöjen sisällä on. Sieltä voi nousta tällainen yksittäinen henkilö, joka tekee jonkinlaisen väkivallanteon. Se tässä huolestuttaa, Harju toteaa.

Tälläisellä henkilöllä hän tarkoittaa äärimmäistä, esimerkiksi koulusurmaajaa tai 

Viranomaiset eivät kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa suunnittele suoraa puuttumista esimerkiksi näiden liikkeiden lopettamiseksi.

– Tietyt perusoikeudet tulevat vastaan. Tässä yhtenä puolena on yhdistymisvapaus ja sananvapaus. Järjestön lakkauttamiselle on oltava perusteet, ja viranomaiset puuttuvat asiaan enemmänkin rikosperusteisesti, hän kuvailee.

Miten huhut vaikuttavat radikalisoitumiseen? 7:45

Liikkeiden kieltäminen ei suunnitelmissa

Harju näkee liikkeiden taustalla turvattomuuden tunteen kasvu, johon liittyy tietynlaisen turvallisuustyhjiön syntyminen. Ihmisistä tuntuu, ettei viranomaisia ole tarpeeksi hoitamaan turvallisuutta.

Esimerkiksi Soldiers of Odinin kohdalla Harju näkee väkivaltapotentiaalia.

– Siellä on ihmisillä rikollista taustaa, aseiden esittelyä ja rasistisisia viestejä. Huolena on, tuleeko jokin sytyke, joka aiheuttaa teon, hän pohtii.

Yksi tällainen tilanteen kärjistävä tapahtuma voisi olla esimerkiksi jokin poikkeuksellinen rikos, johon todetaan syylliseksi maahanmuuttaja.

Huomenta Suomen lähetyksessä Harjun lisäsi ääriliikkeiden toimintavalmiuksia, kasvun syitä ja niiden luonnetta käsittelivät Euroopan historian dosentti Oula Silvennoinen Helsingin yliopistosta sekä MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Lue myös:

    Uusimmat