Mainos

Supo: Soldiers of Odin marginaali-ilmiö, riskinä radikaalien jäsenten väkivalta

7:58

Suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päällikön Kari Harju kertoo, että Soldiers of Odinin sekä muiden maahanmuuttajavastaisten liikkeiden piirissä on muutamia satoja aktiivisia jäseniä.

Vaikka hän ei pidäkään äärijärjestöjä uhkana valtion turvallisuudelle, luo järjestöjen kasvu yksilötason uhkaa.

– Uhka tulee sieltä, ettemme tarkkaan tiedä, millaisia henkilöitä järjestöjen sisällä on. Sieltä voi nousta tällainen yksittäinen henkilö, joka tekee jonkinlaisen väkivallanteon. Se tässä huolestuttaa, Harju toteaa.

Tälläisellä henkilöllä hän tarkoittaa äärimmäistä, esimerkiksi koulusurmaajaa tai 

Viranomaiset eivät kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa suunnittele suoraa puuttumista esimerkiksi näiden liikkeiden lopettamiseksi.

– Tietyt perusoikeudet tulevat vastaan. Tässä yhtenä puolena on yhdistymisvapaus ja sananvapaus. Järjestön lakkauttamiselle on oltava perusteet, ja viranomaiset puuttuvat asiaan enemmänkin rikosperusteisesti, hän kuvailee.

7:45

Liikkeiden kieltäminen ei suunnitelmissa

Harju näkee liikkeiden taustalla turvattomuuden tunteen kasvu, johon liittyy tietynlaisen turvallisuustyhjiön syntyminen. Ihmisistä tuntuu, ettei viranomaisia ole tarpeeksi hoitamaan turvallisuutta.

Esimerkiksi Soldiers of Odinin kohdalla Harju näkee väkivaltapotentiaalia.

– Siellä on ihmisillä rikollista taustaa, aseiden esittelyä ja rasistisisia viestejä. Huolena on, tuleeko jokin sytyke, joka aiheuttaa teon, hän pohtii.

Yksi tällainen tilanteen kärjistävä tapahtuma voisi olla esimerkiksi jokin poikkeuksellinen rikos, johon todetaan syylliseksi maahanmuuttaja.

Huomenta Suomen lähetyksessä Harjun lisäsi ääriliikkeiden toimintavalmiuksia, kasvun syitä ja niiden luonnetta käsittelivät Euroopan historian dosentti Oula Silvennoinen Helsingin yliopistosta sekä MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja