Mainos

Supo pyytää CIA:lta selvitystä vankilennosta

Vankilentoihin perehtynyt amerikkalaistoimittaja uskoo, että Suomessa käynyt Prescott-kone oli vankilennolla. Hän perustaa väitteen armeijan tiedustelu-upseereilta saamiinsa tietoihin.

Suojelupoliisi on lähettänyt Yhdysvaltain keskustiedustelujärjestölle CIA:lle selvityspyynnön Suomessa käyneestä kuljetuskoneesta. Vahvistusta väitetylle vankikuljetukselle ei ole saatu.

CIA:n vankilentoja tutkinut amerikkalaistoimittaja Wayne Madsen arvioi, että Suomessa käynyt Prescott-yhtiön kone oli todennäköisesti vankilennolla. Asian todistaminen on kuitenkin vaikeaa.

MTV3:n uutisten tavoittama Madsen pitää mahdollisena, että Helsingissä ja myöhemmin Tukholmassa käyneen koneen kyydissä oli CIA:n vankeja.

- On myös mahdollista, että kone oli matkalla hakemaan vankeja siirtääkseen heidät paikasta toiseen. Tai kenties kone oli palaamassa tällaiselta kuljetusmatkalta.

"Yhdysvaltain hallinto tulee kiistämään kaiken"

Madsen perustaa tietonsa Yhdysvaltain armeijan tiedustelu-upseerien kertomuksiin.

- Yhdysvaltain armeijan tiedustelun kuulustelijat ovat järkyttyneitä kidutuksista. Heidän mielestään tämä on väärä toimintatapa, joka rikkoo kansainvälistä lakia. He ovat itse ottaneet yhteyttä toimittajiin ja kertoneet, mitä kaikkea on tapahtunut.

Suomi pyytää Yhdysvalloilta selvitystä toukokuun 2003 Prescottin Helsinkiin poikenneesta lennosta. Madsenin mukaan suuria ei ole odotettavissa.

- Olen varma, että Suomen hallitus saa vastaukseksi tukun kiistäviä vastauksia.

Ilmailulaitos: Kyydissä tiettävästi rahtia

Eilen porvoolainen Borgåbladet -lehti kertoi, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla kävi toukokuussa 2003 CIA:n käyttämän lentoyhtiön kone.

Ilmailulaitos on vahvistanut, että lehden mainitsema Hercules-kone kävi kyseisenä ajankohtana Suomessa. Ilmailulaitoksen tietojen mukaan koneen kyydissä oli kuitenkin rahtia, ei vankeja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.