”Supersaastuttajat” ovat pieni ja tuhlaava vähemmistö: Aiheuttavat yli 70 prosenttia maailman sähköntuotannon päästöistä

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutosta vastaan kannattaisi taistella keskittymällä pahimpiin päästäjiin.

Voimalaitosten saastuttavimmat 5 prosenttia tuottavat jopa 73 prosenttia maailman sähköntuotannon hiilidioksidipäästöistä, uudessa tutkimuksessa väitetään. Tulokseen päädyttiin, kun tutkijat Coloradon yliopistosta syynäsivät yli 29 000 voimalaitosta 221 eri maasta ja selvittivät niiden päästöt.

Niin kutsutut ”supersaastuttajat” olivat tutkimuksen mukaan myös energiatehottomia kautta linjan. Tutkijat laskivat, että jos näihin 5 prosenttiin kuuluvat voimalaitokset kasvattaisivat tehokkuuttaan globaalin keskiarvon tasolle, päästöt laskisivat 25 prosentilla.

Polttoaineen vaihtaminen hiilestä tai öljystä maakaasuun taas laskisi päästöjä 30 prosentilla ja teknologioiden kehittäminen hiilen sieppaamista varten 50 prosentilla.

Maailman sähköntuotannon päästöt voisi siis jopa puolittaa keskittymällä vain supersaastuttajiin.

Tutkijat esittävätkin, että ilmastonmuutosta vastaan kannattaisi taistella kasvattamalla pahimpien päästäjien energiatehokkuutta ja hiilensitomiskykyä, koska se toisi kaikkein eniten hyötyä suhteessa tehtyyn työhön.

3:23
Suomelle kaavaillaan yllätyskorkeita EU-päästötavoitteita liikenteeseen ja maatalouteen - "Ei ihan hevillä saavuteta".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja