Superlauantai ratkaisee brexitin kohtalon: Näin Britannian erokamppailu etenee

Brexit-sopimus on syntynyt, mutta miten arki jatkuu tästä kohti Britannian EU-eroa? MTV Uutisten Mirja Kivenmäki käy läpi mahdolliset jatkoskenaariot 1:35

EU:n ja Britannian väliset eroneuvottelut saavuttivat torstaina ison etapin, kun komissio ja Boris Johnson ilmoittivat päässeensä sopuun erosopimuksen ehdoista. Tämä on kuitenkin vasta alkua, sillä todellinen pullonkaula on Britannian parlamentti.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on jo ilmoittanut ettei tue uutta sopimusluonnosta. Samaa sanoi odotetusti myös Britannian työväenpuolue Labour. Myös entisen brexit-puuhamiehen, nykyisen Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage on ilmoittanut vastustavansa sopimusta.

Toistaiseksi erosopimuksen takana lasketaan olevan vasta 288 parlamenttiedustajaa. Kun parlamentissa istuu 650 edustajaa, sopimuksen taakse pitäisi saada käännytettyä yli 30 edustajaa lisää.

Nyt Britannian parlamentin alahuoneessa alkanee raivoisa kamppailu epävarmojen edustajien äänistä. Poliittisesti taistossa on kovat panokset, sillä monet vaihtoehdot - paitsi sopimuksellinen brexit - johtaisivat pääministeri Boris Johnsonin eroon tai aikaistettuihin parlamenttivaaleihin eli uuteen vallanjakoon.

Lisäksi liipasimella ovat tietysti itse brexitin ehdot eli vaikutukset kansalaisten asemaan ja Britannian talouteen.

Katso videolta kuinka erokamppailu nyt etenee.

Lue myös:

    Uusimmat