Brexit vääntö jatkuu Britanniassa – alahuone äänestää illalla kahdeksasta vaihtoehdosta

Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme 5:29
Katso video: Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme.

Britannian alahuoneen puhemies on valinnut kahdeksan ehdotusta tämän illan brexit-äänestyksiin. Tarjolla ovat muun muassa EU-ero ilman sopimusta, jääminen joko sisämarkkinoille tai tulliunioniin brexitin jälkeen tai uusi kansanäänestys mistä tahansa erosopimuksesta.

Yhden ehdotuksen mukaan koko EU-ero pitää perua, jos vaihtoehdoksi jää vain ero ilman sopimusta eli kova brexit.

Etukäteen oli epävarmaa, saako yksikään ehdotuksista kansanedustajien enemmistön tukea. Alahuoneen äänestykset eivät sido pääministeri Theresa Mayn hallitusta.

May pitää tiukasti kiinni tavoitteestaan

Aiemmin päivällä parlamentissa puhunut May piti tiukasti kiinni tavoitteestaan saada jo kahdesti hylätty erosopimus hyväksyttyä parlamentissa kolmannella kerralla.

Puhemies John Bercow kuitenkin muistutti hallitusta, ettei hän aio edelleenkään sallia täysin samansisältöisen sopimuksen tuomista uudestaan alahuoneen äänestettäväksi.

May on yrittänyt toistaiseksi tuloksetta saada sopimuksensa taakse tarpeeksi tukijoita. Vaikein este on ollut hallitusta tukeva pohjoisirlantilainen pienpuolue DUP, joka ei ole toistaiseksi suostunut muuttamaan kantaansa.

EU:n huippukokouksen linjauksen mukaan unioni on valmis myöntämään Britannian EU-eroon lykkäystä 22. toukokuuta saakka, jos alahuone hyväksyy erosopimuksen tällä viikolla. Muussa tapauksessa brexitiä lykätään vain 12. huhtikuuta saakka.

Lue myös:

    Uusimmat