Suosittu älykaiutin nauhoitti salaa perheen keskusteluja ja lähetti ne eteenpäin – Amazonilta hurja selitys

13:26

Yhdysvaltalainen perhe kertoo Amazonin Alexa Echo -kaiuttimen nauhoittaneen salaa heidän yksityisiä keskustelujaan ja lähettäneen ne satunnaisesti valitulle ihmiselle heidän yhteystiedoissaan. Amazonin mukaan tilanteelle on selitys.

Kodin nettiin yhdistetyt älylaitteet voivat tuoda tietoturvariskejä. Katso keskustelua aiheesta yllä olevalta videolta!

– Miehelläni ja minulla oli tapana vitsailla ja sanoa, että nämä laitteet nyt varmasti kuuntelevat, mitä me sanomme, sanoo Portlandista kotoisin oleva Danielle Kiro7-uutissivustolle heidän kotinsa Alexa-älykaiuttimesta.

Valitettavasti perheen kauhukuva kävi kuitenkin toteen, kun heille selvisi, että Amazonin puheohjauksella toimiva Alexa -kaiutin oli kuunnellut ja nauhoittanut perheen yksityisiä keskusteluja, kertovat muun muassa Kiro7 ja Fortune-sivustot.

Keskustelut oli jopa lähetetty eteenpäin täysin satunnaiselle ihmiselle Seattlessa, joka oli perheen yhteystiedoissa. Asia kävi ilmi, kun tämä henkilö soitti perheelle kertoen, että heidän kaiuttimensa täytyy olla hakkeroitu.

Danielle kuvailee tapausta täydelliseksi yksityisyyteen tunkeutumiseksi. Perheen kodin jokaiseen huoneeseen oli asennettu Amazonin laitteita, joilla he pystyivät kontrolloimaan muun muassa kodin valoja, lämmitystä ja turvajärjestelmää.

Kuuntelun paljastuttua Danielle otti välittömästi yhteyttä Amazoniin, joka alkoi selvittää tilannetta. Daniellen mukaan yritys varmensi heti tapahtuneen, ja asiakaspalvelija pahoitteli sitä jopa 15 kertaa puolen tunnin aikana. 

Amazonilta erikoinen selitys

Amazonin Fortune-sivustolle antaman virallisen lausunnon mukaan tapaus on tutkittu ja on selvinnyt, että kyseessä oli "erittäin harvinainen tapaus". Amazonin edustajan mukaan Alexa Echo -älykaiutin ei edelleenkään tallenna keskusteluja oletuksena, vaan se sai taustahälinästä käskyn tehdä näin.

– Echo heräsi taustakeskustelussa kuullun, Alexalta kuulostaneen sanan takia. Sitten myöhemmässä keskustelussa se kuuli jotain, joka kuulosti ”lähetä viesti” -pyynnöltä. Tässä vaiheessa Alexa sanoi ääneen ”kenelle?”. Siinä vaiheessa taustakeskustelusta tulkittiin nimi asiakkaan yhteystiedoissa. Alexa kysyi sitten ääneen, ”[yhteystieto], niinkö?” Sitten Alexa tulkitsi taustakeskustelun ”kyllä”-käskyksi.

Amazon kertoo, että se pyrkii selvittämään, miten se voisi varmistaa, ettei vastaavaa enää tapahdu.

Danielle kertoo kytkeneensä kaikki älykaittimet nyt pois talostaan ja vaatii Amazonilta täyttä hyvitystä ostamistaan tuotteista.

Lähteet: Kiro7, Fortune

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja