Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Aluevaalien väärinkäsitykset ja pahimmat pelot puitiin MTV:n vaaliraadissa: "Voidaan kysyä, onko tämä enää ok?"

Entä jos aluevaalien äänestysprosentti jää todella alhaiseksi?"Aidosti vakava paikka suomalaiselle demokratialle" 2:40
Entä jos aluevaalien äänestysprosentti jää todella alhaiseksi? "Aidosti vakava paikka suomalaiselle demokratialle".

Pahimmassa tapauksessa aluevaaleista voi tulla suomalaisella demokratialle "aidosti vakava paikka", toteaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto MTV Uutiset Livessä. Aluevaalien väärinkäsityksiä ja suurimpia vaaleihin liittyviä kysymyksiä puitiin MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aluevaalit pidetään tammikuun 23. päivä ja ennakkoäänestys on jo käynnissä. Äänestystuloksen perusteella muodostetaan 21 aluevaltuustoa.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mielestä on erittäin tärkeää äänestää juuri ensimmäisissä aluevaaleissa.

– Ensimmäiset valtuustot laativat linjat kullakin hyvinvointialueella. Seuraavat valtuustot jatkavat siitä. Siinä mielessä tämä on erittäin ratkaisevassa roolissa, Jääskeläinen katsoo.

MTV Uutisten uutispäätoimittajan Ilkka Ahtiaisen mukaan väite aluevaalien epäkiinnostavuudesta on väärinkäsitys.

– Se, että helsinkiläiset eivät äänestä, ei tee niistä epäkiinnostavia. Kuten on tullut esille, valtaa on jaossa ja luodaan pohjaa. Valistunut ja tunnollinen kansalainen näkee oman mahdollisuutensa vaikuttaa, Ahtiainen katsoo.

Tutkimuspäällikkö Haavisto Elinkeinoelämän valtuuskunnasta puolestaan haluaa puuttua väärinkäsitykseen, jonka hän kertoo huomanneensa monissa vaali-ilmoituksissa.

– Ehdokas julistaa tiukasti, että "ei veronkorotuksille!". Haluaisin muistuttaa, että näissä vaaleissa ei äänestetä sellaisia ehdokkaita, jotka tulevat päättämään alueella verotuksesta. Alueiden rahoitus tulee valtiolta, Haavisto sanoo.

Aluevaaleissa on kuitenkin ehdolla muun muassa 111 kansanedustajaa, kuusi ministeriä ja kuusi eduskuntapuoleen puheenjohtajaa. Voidaan siis katsoa, että käytännössä tarjolla on ehdokkaita, jotka päättävät hyvinvointialueiden rahoituksesta.

Entä jos ihmiset eivät äänestä?

Varsinaisten vaaliteemojen sijaan aluevaalien kohdalla on paljon puhuttu äänestysprosentista ja ennen kaikkea siitä, kuinka alas se voi vajota.

Millaisiin lukuihin äänestysaktiivisuuden pitää tippua, ettei vaaleja enää voida ottaa vakavasti?

– Juridisesti se on, mikä se on. Jos se on 50, niin hyvä. Jos 20, niin se on juridisesti ihan pätevä. Mutta sitten on toinen puoli eli poliittinen ja henkinen legitimiteetti. Miltä se tuntuu, jos aluevaltuusto on valittu 30 prosentin äänestysaktiivisuudella? Eihän se varmaan demokratian kannalta hyvä asia ole, vaalijohtaja Jääskeläinen toteaa.

Tutkimusjohtaja Haavisto on samoilla linjoilla.

– Se on mielestäni aidosti vakava paikka suomalaiselle demokratialle, jos jäädään vaikka 30 prosenttiin. Puhutaan samanlaisesta (äänestysaktiivisuudesta), mitä nähtiin Hong Kongin vaaleissa ja kaikki olivat sitä mieltä, että ne eivät oikein olleet enää legitiimit, Haavisto sanoo.

– Jos äänestysprosentti valuu hirvittävän alas, niin silloin edustuksellisesta elimestä voi tulla kokoonpanoltaan vino eli tietyt ryhmät ylikorostuvat. Voidaan kysyä, onko tämä enää ok, Haavisto kysyy.

MTV:n Ahtiainen nostaa esille lisäksi sen, ketkä äänensä aikovat käyttää.

– Tämän hetken tiedon mukaan varmimmin iäkkäimmät ihmiset. Jos alle 30-vuotiaista alle kolmannes menisi äänestämään, niin kyllähän se on melkoinen ongelma, Ahtiainen toteaa.

Aluevaalit käynnissä: Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin nyt 18:40
Katso koko keskustelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat