Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Nämä kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalimainokset saivat Pöllöraadin repeämään – "Kaikki puhuvat siitä"

Nämä kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalimainokset saivat Pöllöraadin repeämään –"Kaikki puhuvat siitä" 0:50
Katso video: Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaalimainokset aiheuttivat naurunremakan aamun Pöllöraadissa.

Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa päätetään, minkälaisilla kokoonpanoilla 21 hyvinvointialuetta päätöksiä tekee. Monelle suomalaiselle on kuitenkin yhä epäselvää, mistä nyt valittavat päättäjät oikein tulevat päättämään. Tämä näkyy myös ehdokkaiden vaaliteemoissa.

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

Kansalaisten epätietoisuus ensi viikon sunnuntaina käytävien vaalien merkityksestä näkyy muun muassa siinä, että ehdokkaat saavat nyt selittää tätä jatkuvasti vaalitenteissä.

– On erittäin hyvä, että tulevaisuudessa nämä vaalit ovat kuntavaalien kanssa yhteen paketoidut, sanoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum Uutisaamun Pöllöraadissa.

Samaa mieltä on Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala.

– Nämä ensimmäisetkin olisi pitänyt hoitaa samalla tavalla kuin ensimmäiset eurovaalit. Eduskunta valitsi ensimmäiset europarlamentaarikot Suomesta. Tämä porukka olisi pitänyt antaa kunnanvaltuustoille jollain korjauskertoimella valittavaksi.

– Näissä ei voi olla häviäjiä, sillä kaikki tekevät historian parhaan aluevaalituloksen. Kaikki puolueet voittavat!

Kaikki julkisuus hyvää julkisuutta?

Äänestäjien epätietoisuus saattaa vaikuttaa siihen, miten ehdokkaat käyvät omia kampanjoitaan. Nyt päätetään ennen kaikkea sote-asioista, mutta moni ehdokas puhuu siitä, minkä ajattelee äänestäjiä kiinnostavan enemmän.

Ylilyöntejä ja koomisiakin epäonnistumisia on nähty.

– Kokoomukselle pisteet, paras vaalimainos tällä viikolla. He onnistuivat siinä taas eli tekivät mainoksen: "Ei hyvinvointia – ilman tervettä järkeä" -kiertue, nauraa Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Kokoomuksen paikallisosaston luomus sai suurta huomiota, kun sitä levitettiin huumorimielessä sosiaalisessa mediassa. Näkyvyys oli niin suurta, että väärästä viestistä huolimatta se saattoi koitua jopa kokoomuksen voitoksi.

Tätä nauraa Meriläinenkin.

– Miksi toverit vasemmalla aina lankeatte samaan? Jälleen kerran vastustajat jakavat kokoomuksen hyvin suunnittelemaa mainosta.

"Nerokkain keksintö" perussuomalaisilta

Näiden vaalien voittaja on jo perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas, joka nosti bensan hinnan esiin, piikittelee taas Haapala.

– Häntä on pilkattu ja ivattu, mutta se on nerokkain keksintö, mitä voi olla. Nostetaan bensan hinta aluevaaleihin, ja kaikki puhuu siitä – niin kuin minäkin nyt.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran komppaus Peltokankaan vaaliteemaan sai Meriläisen repeämään lopullisesti.

– Riikka Purra onnistui Ylen tentissä vielä eilen selittämään, miten tämä liittyy aluevaaleihin: Sote-palveluissa käytetään kuitenkin kulkuneuvoja.

– Pelastusajoneuvot kulkevat bensalla, nauraa Haapalakin.

MTV Uutisten Neihum muistuttaa, että on toimittajillakin joskus peiliin katsomisen paikka.

– Eilisessä Iltalehden hyvässä tentissä paras kohta oli ehdottomasti lopun suorastaan hysteerisen hauska Nato-keskustelu.

Katso alta koko vaalikeskustelu. Näin Pöllöraati näkee aluevaalien ongelman puolueille.

Pöllöraati: Aluevaalien kärkiteemat puntarissa 10:19

Lue myös:

    Uusimmat