Kestävän kehityksen huippukokous aloittaa YK:n korkean tason viikon

YK:n yleiskokoukseen osallistuva presidentti Sauli Niinistö pitää tiedotustilaisuuden tänään New Yorkissa.

YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa tänään YK:n päämajassa New Yorkissa. Ohjelmassa on tänään ja huomenna kestävän kehityksen huippukokous.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimässä huippukokouksessa maailman johtajien on tarkoitus tarkastella sitä, missä vauhdissa ollaan YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Huippukokouksessa myös muotoillaan maiden yhteinen poliittinen julistus.

Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Sauli Niinistö, jolla on myös puheenvuoro maanantain huippukokouksessa.

Tiistaina alkavat yleiskokouksen avajaisissa valtionjohtajien pitämät eri maiden kansalliset puheenvuorot. Tiistaina puhuvat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Zelenskyi tulee paikan päälle New Yorkiin toisin kuin vuosi sitten, jolloin hän piti puheensa videoyhteydellä. Niinistö pitää Suomen puheenvuoron keskiviikkona.

Niinistöllä on ohjelmassa New Yorkissa myös useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Suomen yleiskokousvaltuuskuntaan kuuluvat presidentin lisäksi myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.).

YK:n yleiskokouksen teemana tänä vuonna ovat luottamuksen uudelleenrakentaminen, maailmanlaajuisen solidaarisuuden elvyttäminen sekä Agenda 2030:n ja sen kestävän kehityksen tavoitteiden vauhdittaminen.

Lue myös:

    Uusimmat