Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja: "Liian aikaista spekuloida projektin jatkolla – onhan sitä pettynyt"

Fennovoima kertoo Rosatom-yhteistyön päättämisestä – ministeri Lintilä pitää päätöstä selkeänä 5:33
Fennovoima kertoo Rosatom-yhteistyön päättämisestä – ministeri Lintilä pitää päätöstä selkeänä.

Fennovoima on päättänyt Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Fennovoima kertoo syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Asiasta pidettiin puolitapäivin tiedotustilaisuus, jossa merkillepantavaa oli se, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jäi täydelliseen sivuosaan.

Perusteluja sopimuksen purkamisesta antoivat Helsingin Salmisaaressa sekä Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht että hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä.

Molemmat vetosivat pitkäaikaisiin toimitusongelmiin laitostoimittaja Rosatomin kanssa, eikä Venäjän hyökkäyssodasta tullut keskeistä perustetta sopimuksen purkamiselle edes siitä erikseen kysyttäessä.

Molempien puheenvuoroissa painottuivat nimenomaan pitkäaikaiset ongelmat ja kokonaisharkinta. Sotatoimet nousivat esille Härmälän kommenteissa minimaalisesti, ja siinäkin toimitusten turvaamisen näkökulmasta.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo.

– Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

"Liian aikaista spekuloida jatkolla"

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälän mukaan tässä vaiheessa on "liian aikaista spekuloida projektin jatkolla".

Onko käyty keskusteluita?

– Ei ainakaan mitään, mikä olisi mainitsemisen arvoista tässä vaiheessa, Härmälä vastaa.

Härmälä ei myöskään "halua spekuloida" vahingonkorvausvaatimuksilla. Toimitusjohtaja kuitenkin toteaa olevansa pettynyt.

– Vajaa kolme vuotta sitten haastattelin toimitusjohtajaehdokkaita. Kysyin, että mikä teitä houkuttelee tuuliselle, sateiselle ja arktiselle niemelle? He sanoivat, että te saatte maailman parhaan ja turvallisimman ydinvoimalan, Härmä sanoo.

– Se ei toteutunut, onhan sitä pettynyt, Härmälä jatkaa.

Sen enempää Specht kuin Härmäläkään ei halua spekuloida sillä, onko mahdollista, että Pyhäjoelle ei koskaan nouse ydinvoimalaa.

Lintilä: Voimalan rakennus loppuu heti

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa MTV Uutisille, että "koko prosessi on jo pitkän aikaa ajautunut tilanteeseen, jossa sillä ei ole enää jatkamisen edellytyksiä".

– Olen tyytyväinen siihen, että omistajat ottivat voisiko sanoa keskustelujen jälkeen realiteetit huomioon tilanteessa ja reagoivat sen mukaisesti, Lintilä sanoo.

Lintilä ei usko, että millään osapuolella on halua viivytellä yhteistyön lopettamista.

– Käsittääkseni voimalan rakennus loppuu heti. Toimistorakennukset tehdään loppuun, Lintilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat