Ministeri Lintilä: "Fennovoiman omistajat ottivat keskustelujen jälkeen realiteetit huomioon"

Uutiset minuutissa: Fennovoima päätti Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen Rosatomin kanssa, työllisyys kasvoi maaliskuussa 1:19
Uutiset minuutissa: Fennovoima päätti Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen Rosatomin kanssa, työllisyys kasvoi maaliskuussa

Fennovoiman päätös lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa on selkeä ja siihen on syytä olla tyytyväinen, toteaa Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilä Twitterissä

Fennovoima on päättänyt venäläisen Rosatomin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen johtuen RAOS Projectin merkittävistä viivästyksistä ja kyvyttömyydestä toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke, kertoo Fennovoima. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä toteaa MTV Uutisille, että "koko prosessi on jo pitkän aikaa ajautunut tilanteeseen, jossa sillä ei ole enää jatkamisen edellytyksiä".

– Olen tyytyväinen siihen, että omistajat ottivat voisiko sanoa keskustelujen jälkeen realiteetit huomioon tilanteessa ja reagoivat sen mukaisesti, Lintilä sanoo.

Lintilä ei usko, että millään osapuolella on halua viivytellä yhteistyön lopettamista.

– Käsittääkseni voimalan rakennus loppuu heti. Toimistorakennukset tehdään loppuun, Lintilä sanoo.

Twitterissä Lintilä toteaa Fennovoiman päätöksen olleen selkeä.

– Omistajien ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen, Lintilä kirjoittaa Twitterissä.

– Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Arvioimme ministeriössä ratkaisun vaikutuksia viranomaisnäkökulmasta, Lintilä jatkaa.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että Fennovoiman yhteistyö RAOS Projectin kanssa on päättynyt välittömin vaikutuksin. Sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo.

Ministeri Kari: "Yhteistyötä ei olisi pitänyt aloittaakaan"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) pitää uutista laitostoimitussopimuksen päättämisestä hyvänä. Hänen mielestään yhteistyötä ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa.

–  Energia on ollut jo pitkään Putinin valtapolitiikan väline. Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä, jota ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa, Kari tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat