Presidentti Niinistö patistelee pääkaupunkiseudun ja hallituksen päättäjiä samaan pöytään: "Nyt mediasta on kuultu ajatuksia, jotka kannattaisi käydä ihan keskenään"

10:15
Video: Presidentti Niinistö MTV:n haastattelussa – pitää valmiuslakia viimesijaisena keinona epidemian torjunnassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo Valtioneuvoston ja pääkaupunkiseudun päättäjien välille parempaa keskusteluyhteyttä MTV Uutisille antamassaan haastattelussa.

Niinistön mielestä keskustelua on käyty vain julkisuudessa.

– Nyt lähinnä mediasta on kuultu pääkaupunkiseudun ja Valtioneuvostonkin ajatuksia, jotka kannattaisi käydä ihan keskenään samassa pöydässä tai turvallisen yhteyden päässä, jotta tarkoin tiedettäisiin, mitä kukin haluaa, Niinistö kertoo MTV Uutisille.

Hallitus käy läpi keskiviikon neuvotteluissa, riittävätkö nykyiset koronatoimet erityisesti pääkaupunkiseudulla.

MTV Uutisten tietojen mukaan keskustelua käydään myös valmiuslain käyttöönotosta, jos muut toimet eivät riittäisikään.   

Niinistö uskoo, että hän ajattelee samalla tavalla kuin hallitus, mutta toppuuttelee poikkeusoloja.

– Tilannehan on se, että poikkeusolojen määritelmä pandemian suhteen hyvinkin täyttyy. Mutta tarvitaanko valmiuslakia, se on toinen kysymys, joka on esitettävä. Ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että hallitus ei ole sitä tarvinnut.

Niinistön mukaan ensin on käytettävä muut keinot.

– Siinä vaiheessa, jos hallitus näkee, että sen on saatava lisää toimivaltuuksia niin siinä vaiheessa se tulee keskusteluun.

MTV:n hallituslähteiden mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Niinistö ovat keskustelleet koronatilanteesta ja valmiuslaista puhelimitse. 

"Nyt tilanne näyttää aika hälyttävältä"

Presidentti päätti kirjoittaa tänään kansalle myös viestin. Viestin syynä oli nimenomaan pääkaupunkiseudun huonontunut tilanne.

– Tietysti tämä tilanne erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa ollaan oikeastaan hälyttävällä tasolla. Olen matkan mittaan aika useastikin reagoinut, mutta nyt tilanne näyttää aika hälyttävältä, Niinistö perusteli viestin kirjoittamisen ajankohtaa.

Niinistö on huolissaan myös muun maan tilanteesta.

– Erityisesti viikonlopun luvuissa kaksi kolmasosaa oli pääkaupunkiseudulla. Siitä huolimatta aika paljon jää muullekin Suomelle tartuntoja, jos verrataan kuukauden päähän, jolloin koko maassa oli noin 150 tartuntaa (päivässä). Nyt se näyttää olevan pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Presidentin mukaan Suomen menestyminen koronan hoidossa on suomalaisten käyttäytymisen ansiota, mutta hän haluaa nyt muistuttaa kansalaisia.

– Menestyksestä huolimatta sattuu unohduksia ja itsekuri kannattaisi koko ajan pitää mielessä. Itsekuri ei ole kärsimistä vaan se on kärsimyksen välttämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja