Käyrä näyttää, miten sairaalahoidon tarve kasvaa – Jan Vapaavuori pelkää, ettei rajoituksia oteta nyt tosissaan: "Meillä on ollut paljon merkkejä siitä"

Käyrä näyttää, miten sairaalahoidon tarve kasvaa – Jan Vapaavuori pelkää, ettei rajoituksia oteta nyt tosissaan 3:15
Video: Käyrä näyttää, miten sairaalahoidon tarve kasvaa – Jan Vapaavuori pelkää, ettei rajoituksia oteta nyt tosissaan

Sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrät ovat lähteneet kasvuun Suomessa. Lisäksi hoiva- ja palvelutaloissa ympäri Suomea on ilmennyt lyhyen ajan sisällä useita koronaviruksen tartuntaketjuja. 

Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien määrät ovat lähteneet kasvamaan tasaisesti viime viikkoina. Yhteensä koko maassa on tämän päivän tietojen mukaan 15 ihmistä tehohoidossa ja 105 ihmistä osastohoidossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi tänään tiedotteessa nostavansa oman valmiustasonsa täysvalmiuteen koronaviruspotilaiden määrän kasvun vuoksi. Hus kertoi lisäävänsä vuodeosasto- ja tehohoitopaikkojen määrää koronaviruspotilaille ja vähentävänsä ei-kiireellistä toimintaa jo lähiaikoina. 

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää kehityssuuntaa huolestuttavana. 

– Välillä me kiinnitämme enemmän huomiota itse rajoituksiin ja suosituksiin, kun meidän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että noudattavatko ihmiset näitä rajoituksia ja suosituksia.

– Siitä olen ollut eniten huolissani, että meillä on ollut paljon merkkejä siitä, etteivät ihmiset ota tosissaan näitä rajoituksia. Se on huolestuttavampaa kuin kysymys siitä, ovatko rajoitukset missä kohtaa asteikolla, Vapaavuori totesi tänään Viiden Jälkeen -ohjelmassa. 

Tartuntoja hoivakodeissa eri puolilla Suomea

Helsingissä Lauttasaaren senioritalossa on todettu tartunta 28 asukkaalla, kertoivat senioritalo ja Helsingin kaupunki maanantaina. Myös seitsemällä talon asukkaita hoitaneella henkilöllä on todettu tartunta.

Lauttasaaren senioritalossa asuu 107 asukasta, joiden keski-ikä on 87 vuotta. Kaikki asukkaat ovat varotoimena karanteeninomaisissa oloissa, ja kaikilta on otettu koronavirustesti viikonlopun aikana.

Espoossa yksityisessä hoivakodissa on todettu koronavirustartunta seitsemällä vanhuksella, tiedotti Espoon kaupunki maanantaina. Tartunnan saaneet asukkaat on kaupungin mukaan eristetty muista.

Sodankylän kunta kertoi lauantaina, että paikallisessa ikäihmisten hoivayksikössä oli viikon aikana todettu viisi koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Tartunnan on saanut 11 yksikön asukasta ja 10 henkilökunnan jäsentä.

Oululaisessa palvelukodissa puolestaan ilmeni sunnuntaina toinen koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus viikon sisällä. Kolmella palvelukodin asukkaalla ja kolmella työntekijällä on todettu koronatartunta.

Lue myös:

    Uusimmat