"Hallituksenkaataja" Eva Biaudet MTV:n haastattelussa: En ole hirveän hyviä kavereita Halla-ahon kanssa

”Hallituksenkaataja” Eva Biaudet MTV:n haastattelussa: En ole hirveän hyviä kavereita Halla-ahon kanssa 16:40

Alkukesästä asti jatkunut rasismikohu hallituksen ympärillä huipentuu ensi viikolla. Tuolloin eduskunnan käsittelyyn tulee hallituksen eilen julkaisema rasismin vastainen tiedonanto sekä äänestys hallituksen ja erityisesti sen perussuomalaisten ministerien Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksesta.

Kohu on hiertänyt erityisesti RKP:n ja perussuomalaisten välejä. RKP:n pitkäaikainen kansanedustaja Eva Biaudet on ollut myös asian keskiössä julkisuudessa. Biaudet tunnetaan erityisesti työstään ihmisoikeuksien puolesta. Elokuun alussa Helsingin Sanomat kutsui häntä haastattelussaan "hallituksen kaatajaksi". 

Biaudet kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että hallituksen rasismin vastainen tiedonanto oli tarpeen. Hän luonnehtii tiedonantoa erityiseksi siinä mielessä, että hallitus ei ole ennen tehnyt vastaavanlaista tiedonantoa rasismin vastaisesta työstä.

– Se (tiedonanto) on hyvä kokonaisuus sen takia, että se sitouttaa jatkuvaan työhön. Jos ajatellaan edellisen hallituksen toimenpideohjelmaa, niin se oli laajempi ja sanoitus oli varmaan kunnianhimoisempi, ja paljon työtä on koko ajan tehty. Mutta rasismin nujertaminen ei ole niin yksinkertaista, se vaatii jatkuvasti sinnikästä työtä. Siinä mielessä oli aivan keskeistä, että tämäkin hallitus tekee sitä aivan nimenomaisesti.

Nihkeä suhtautuminen perussuomalaisiin

Biaudet´n mukaan tiedonanto on erityisen tärkeä varsinkin perussuomalaisten aikaisempien viestien ja ulostulojen takia.

– (Ne) ovat olleet niin kyseenalaisia ja on ollut vaikeata ajatella, että Suomen maine maailmalla voisi elää tällaisen tilanteen kanssa, jossa ei tiedetä, mitä mieltä hallitus on oikeasti.

Biaudet toteaa, että hänen näkemyksensä perussuomalaisista ei ole "hirveästi muuttunut alkuperäisestä".

Biaudet kommentoi muun muassa, että hän ei ole "hirveän hyviä kavereita" eduskunnan puhemiehen Jussi Halla-ahon kanssa.

– Minun kantani on ollut varmaan selvä. Se johtuu siitä, että olen seurannut ja elänyt eduskunnassa päivittäistä politiikkaa heidän kanssaan, jossa minun mielestäni meillä on hyvin vastakkaiset tavoitteet. Ja ajattelen vieläkin, että hallitusohjelmassa on todella ongelmallisia kohtia minulle.

Biaudet kertoo pitävänsä vaikeana sitä, millä tavoin maahanmuuttajiin ja pieneen turvapaikanhakijoista koostuvaan ryhmään suhtaudutaan.

– Vaikka Suomessa on todella vähän turvapaikanhakijoita tällä hetkellä, niin on ollut joku tarve sitten erityisesti kohdistaa heihin hankaluuksia.  Halutaan jollain taalla viestiä, että tänne ei pitäisi tulla. Se on tietenkin ristiriidassa hallituksen koko työperäisen ja työhön johtavan maahanmuuton kanssa.

Biaudet sanoo, ettei vielä tiedä aikooko hän äänestää hallituksen, tai Rydmanin ja Purran luottamuksen puolesta. 

– Mutta olen hyväksynyt tämän ohjelman ja ajattelen, että siinä kohtaa ehkä kuitenkin pystyn äänestämään sen puolesta. Mutta vähän katsotaan, minkälaisia keskustelut ovat. On tärkeää, ettei ainakaan kokonaan vedetä mattoa alta niiden keskustelujen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat