Suomi vie bakteereita syöviä väliverhoja maailmalle

Nanoteknologiaan perustuvaa liiketoimintaa on Suomessa toistaiseksi vielä vähän, mutta nyt vientiin on menossa kotimaisia nanotekstiilejä.

Likaa hylkiviä tekstiilejä valmistava suomalainen Tefi Oy laajentaa toimintaansa ja ottaa askeleen kohti kansainvälisiä markkinoita. Palamattomien verhojen lisäksi nanoteknologian avulla on kehitetty bioaktiiviset ja bakteereita syövät väliverhot, jotka voidaan painaa tilaajan toivomalla kuosilla. Yhtiöstä kerrotaan, että turvalliset tekstiilit sopivat julkisiin tiloihin, kuten sairaaloihin ja hoitolaitoksiin. Yhtiön kehittämä, kuituna palosuojattu verhomallisto on saanut VTT:ltä korkeimman paloturvaluokituksen.

Liinat jo ravintolakäytössä

Yhtiön likaa hylkiviä pöytäliinoja käyttävät lukuisat suomalaiset ravintolat. Nanoliina tuntuu normaalilta puuvillaliinalta, mutta siihen tulleet viinitahrat irtoavat puhtaassa vedessä kostutetulla liinalla. Yhtiö vuokraa liinoja ravintoloille, pesettää ne sekä huolehtii nanopinnan elvytyksestä.

Vaikka yksittäinen nanopöytäliina ei ole halpa valmistaa, liinoja tarvitaan ravintolapöytää kohti aikaisempaa vähemmän ja pesukertoja tarvitaan vain murto-osa aikaisemmasta. Pöytäliinan salaisuus on fluorokemikaalin aikaansaama pintajännitys, joka muodostaa ilmatilan kuidun ja tahra-aineen välillä ja torjuu näin vesi- ja öljypitoisia tahroja.

Yhtiö harkitsee tuotteiden myymistä yksityisille kuluttajille kansainvälisen verkkokaupan kautta.

Lue lisää:

(MTV3)

Kuva: Tefi Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja