Suomi vanhenee, mutta hoitajat uhkaavat joukkopaolla – liittopomo listaa syyt tyytymättömyyteen: "Huolestuttavaa, että ihmiset eivät halua alan töihin"

7:28
Superin puheenjohtaja kertoo Uutisaamussa kiky-näkemyksestään ja hoitoalan syvimmistä ongelmista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan siitä, miten moni alalla työskentelevä henkilö vaihtaa toisiin töihin. Puheenjohtaja ruoti aihetta MTV:n Uutisaamussa.

Paavolan mukaan alalla vallitsevaan epätyytyväisyyteen on kolme pääsyytä: tienestit, nollasopimukset ja työn rankkuus. 

– Tehdään nollasopimuksia, eivätkä työntekijät silloin tiedä, paljonko he saavat palkkaa. Lisäksi lähihoitajan työ on nykyisin hyvin paljon siivousta, ruuanlaittoa ja pyykinpesua, Paavola sanoo.

– On huolestuttavaa, että ihmiset eivät halua alalle töihin, vaikka tämä on hyvin palkitseva ala. Saat tehdä toiselle ihmiselle hyvää. Mutta jos työnkuva muodostuu niin raskaaksi, että hyvänteosta tulee eettinen kuorma, ihmiset vaihtavat alaa.

"Harhaanjohtavaa"

Paavola kommentoi myös Tilastokeskuksen yliaktuaarin tekemiä laskelmia, joiden mukaan hoitoalan väitetty joukkopako ei välttämättä ole niin radikaali kuin julkisessa keskustelussa on annettu ymmärtää.

Tilastokeskuksen mukaan uudelleenkouluttautuminen alalta pois on jopa vähäisempää kuin muilla aloilla.

Paavola pitää yliaktuaarin tietoja täysin oikeina, mutta osittain harhaanjohtavina. Hänen mukaansa tiedot eivät huomioi sitä, että alan työntekijöitä siirtyy paljon muihin työtehtäviin, vaikka he eivät kouluttautuisikaan uudelleen.

Tilanne on johtanut siihen, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rekisteritiedoissa olevat henkilöt eivät todellisuudessa olekaan käytössä alan töihin, vaikka he rekisterissä ovatkin.

– Kun Suomi vanhenee, niin meidän pitäisi huolehtia alan houkuttelevuudesta, Paavola sanoo. 

Työnantajat ovat raportoineet Paavolalle, ettei avoinna oleviin paikkoihin löydy päteviä työntekijöitä ja moni jättää alan opintoinsa kesken jo alkuvaiheessa. 

Kiky-tunnit jäihin

Super käy tällä hetkellä työehtosopimusneuvotteluja kuntatyönantajien kanssa. Paavola tahtoo hoitajille lisää palkkaa samassa suhteessa, kuin vientiteollisuuden työntekijät ovat neuvotteluissaan saaneet.

– Kahden vuoden aikana se tarkoittaa maksimissaan 80 euroa lisää palkkaa hoitajille, Paavola täsmentää.

Puheenjohtaja ei myöskään ole kiinnostunut tekemäään kompromissia kilpailukykysopimuksen tunneista. Hän haluaa kiky-tunnit pois sopimuksesta.

– Sanotaanko näin, että kiky-tunnit tehtiin ase ohimolla. Ehdotan, että ne otetaan nyt kylmästi pois.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja