Mainos

Suomi vaikenee Nato-harjoituksesta, jossa Ruotsi mobilisoi koko armeijansa

Suomen merkittävin sotilaallinen panos Naton maaliskuisessa karttaharjoituksessa oli vastata oman alueensa puolustamisesta. Näin sanoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Timo Kantola.

Suomi osallistui kuvitteelliseen harjoitukseen virkamiesten voimin ulko- ja puolustusministeriöstä ja Puolustusvoimista.

– Karttaharjoituksessa Naton puolelta kysytään, mitä Suomi on valmis tekemään ja Suomen puolelta kerrotaan, mihin ollaan valmiita.

Kantola ei kerro, päästikö Suomi Naton lentokoneita ja sota-aluksia alueelleen Ruotsin tavoin. Hän ei myöskään tarkenna mistä harjoituksen uhka tuli tai oltiinko harjoituksen aikana yhteydessä Suomen poliittiseen johtoon.

– En valitettavasti voi vastata siihen tarkemmin. Normaaliin tapaan poliittinen johto on tietoinen kaikista merkittävistä kysymyksistä. Poliittista johtoa tietenkin informoitiin ennen harjoitusta.

Kantola pitää harjoitusta menestyksenä. Hänen mukaansa siinä testattiin aivan uudella tavalla kumppanimaiden osallistumista. Oppia saatiin muun muassa tiedonkulusta ja kommunikoinnista Nato-maiden ja Suomen välillä.

CMX-harjoitukseen ei osallistu sotilaallisia joukkoja, vaan Naton jäsenmaat ja kumppanit harjoittelevat yhdessä päätöksentekoa erilaisissa kriisitilanteissa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.