Suomi sanoo tervetuloa -tempaus keräsi tuhansia osallistujia

Viesti suunnattu sisäministeri Orpolle 1:55

Eri puolilla Suomea on tänään tempaistu pakolaisten puolesta ja vihaa sekä pelkoa vastaan. Suomi sanoo tervetuloa - tapahtumia on pidetty niin Helsingissä, Oulussa, Mikkelissä, Joensuussa kuin Tampereellakin. 

Pakolaistaustaisten ja syntyperäisten suomalaisten vapaaehtoisvoimin järjestämän pikniktapahtuman järjestäjät halusivat kutsua eri taustoista tulevat ihmiset syömään yhdessä, kuuntelemaan alun perin pakolaisina Suomeen saapuneiden ihmisten tarinoita ja tutustumaan toisiinsa. 

Runsaat 3000 ihmistä kokoontui Helsingin Kansalaistorille osoittamaan solidaarisuutta pakolaisille. 

– Haluamme lähettää ministereille viestin, että ymmärrämme kriisin vakavuuden. Olemme valmiita ottamaan pakolaisia vastaan ja toivomme ihmisoikeusperusteista pakolaispolitiikkaa, kertoo Suomi Says Welcome -tapahtuman järjestäjä Elina Hirvonen.

Tapahtuman tukijoiksi lähtivät muun muassa ministeri Elisabeth Rehn, arkkipiispa Kari Mäkinen sekä viihdetaiteilija Aira Samulin.  

Elisabeth Rehnin mielestä päättäjien pitäisi poistaa epäluuloja ja vastakkainasettelua. Hänen mielestään myös sanonta "ottaa pakolaisia" kalskahtaa pahalta.

– Sitä voi ottaa kotiin kesäkissan, mutta ihmisiä ei oteta, vaan toivon mukaan toivotetaan tervetulleeksi, Rehn toteaa.

Myös laulaja Maarit Hurmerinta tuli tapahtumaan mielellään.

– Meidän jokaisen tulee antaa nyt jonkinlainen, vaikka ihan pieni panos, Hurmerinta sanoo.

Tapahtumassa oli mukana myös paljon pakolaisia, kuten 3-vuotiaana Suomeen tullut, Adna Osman.

– Pitää aina muistaa, että ei kukaan mielenjohteesta lähde pakolaiseksi. Ne on aika painavat syyt, kun ihminen jättää koko elämänsä ja perheensä, Osman huomauttaa.

Kansalaistorilla järjestettävä tapahtuma oli osa Euroopan laajuista kansanliikettä pakolaisten puolesta. Samana päivänä ympäri Eurooppaa järjestettiin tapahtumia, joiden viesti on suunnattu 28:lle EU-maan ministerille, jotka kokoontuvat ensi maanantaina keskustelemaan pakolaiskriisistä.

Kansanliike halusi osoittaa päättäjille, että kansalaiset ymmärtävät kriisin vakavuuden ja haluavat Euroopan kunnioittavan pakolaisten ihmisoikeuksia.

 

Lue myös:

    Uusimmat