Suomi sai vakuudet Espanja-tuelle – mitä se tarkoittaa?

Hallituksen tiedonanto eduskunnalle Espanja-tuesta ja Espanjalta saatavasta vakuudesta on melko vaikeaa luettavaa pitkine lauseineen ja loppumattomine lyhenteineen.

Loppujen lopuksi Espanjan kanssa sovittu vakuuskuvio vaikuttaa kuitenkin hallituksen tiedonannon perusteella selkeämmältä kuin taannoinen Kreikka-vakuus.

Espanja tarvitsee halpaa lainaa pankkijärjestelmänsä tervehdyttämiseen muilta mailta siksi, että sen oma rahoitustilanne markkinoilla on muuttunut epävarmaksi. Espanjan valtionlainojen korot ovat pysytylleet kevään lopusta lähtien 6–7 prosentin tuntumassa. Se on pitkällä tähtäimellä kestämätön korkotaso. Lisäksi jatkuva epävarmuus espanjalaisten pankkien tilasta on pahentanut eurokriisiä entisestään.

Takauksia, ei lainoja

Suomi myöntää muiden euromaiden mukana Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) lainoille takauksia. Valtiot myöntävät siis lainojen takauksia, ne eivät itse lainaa rahaa tukipaketteihin. Valtiot joutuvat lainaamaan rahaa markkinoilta vain, jos tukipaketin saajamaat eivät maksa velkojaan takaisin tai jos markkinat menettävät luottamuksen ERVV:hen.

Tukipaketit eivät siis suoraan lisää Suomen valtion velanottoa eivätkä täten myöskään korkomenoja. Hallituksen mukaan ne kuitenkin lisäävät julkisen talouden laskennallista velkaa. Laskennallista velkaa käytetään EU-valtioiden talouden tilaa arvioitaessa.

Suomen takausosuus ERVV:n toukokuun loppuun mennessä antamista lainoista on hallituksen tiedonannon mukaan 4,55 miljardia euroa. Se voi kasvaa ennen mukaan tulevaa Espanja-tukea yhteensä 8,2 miljardiin euroon.

Espanjan lainaohjelma aloitetaan ERVV:n kautta, mutta euroalueen kesäkuisen huippukokouksen mukaan lainaohjelma siirretään erillisellä päätöksellä pysyvään Euroopan vakausmekanismiin (EVM) heti, kun se on käyttövalmis.

Jos ERVV lainaa Espanjalle kaikki sen pyytämät 100 miljardia euroa, on Suomen takausosuus siitä ylitakaukset mukaan lukien 3,6 miljardia euroa.

Vakuus 40 prosenttia

Suomen saamat vakuudet omalle takaukselleen tehdään Suomen valtion ja Espanjan talletussuojarahaston kanssa. Espanjan valtio ei siis ole sopimusosapuoli, vaikka vakuudesta on neuvoteltu sen kanssa.

Hallituksen tiedonannon mukaan vakuudet ovat viiden parhaimman luottoluokituksen saaneen euromaan velkakirjoja eli verrattain turvallisia sijoituksia.

Sijoitukset vakuusvelkakirjoihin tekee "kansainvälinen investointipankki". Hallitus ei täsmennä, mistä pankista on kyse.

Ilman ylitakauksia Suomen takausosuus Espanjan 100 miljardin euron tukiohjelmasta on 1,925 miljardia euroa. Vakuudet ovat tästä 40 prosenttia eli noin 770 miljoonaa euroa.

40 prosentin vakuus perustuu hallituksen mukaan luottoluokittaja Standard & Poor'sin yleisesti käyttämään tappio-oletukseen, joka on johdettu historiallisesta tilastoaineistosta. Valtiot jättävät harvoin kaikkia lainojaan maksamatta.

Vakuuden ehdot melko edulliset

Suomi on vakuudet saadakseen joutunut hyväksymään erinäisiä ehtoja. Suomi luopuu osuudestaan ERVV:n tukilainoista saamiin korkotuloihin. Euroalueen johtajat päättivät kuitenkin vuosi sitten mitätöidä ERVV:n korkotulot, joten ilmeisesti Suomi ei tässä tapauksessa joudu luopumaan yhtään mistään.

Toinen ehto liittyy vakuutena annettaviin velkakirjoihin. Hallitus sanoo tiedonannossaan, että mikäli Espanja ei maksaisi pankeille annettavaa lainaa takaisin ja Suomi joutuisi lainojen maksumieheksi, saataisiin vakuuksina toimivista velkakirjoista rahat takaisin vasta paljon myöhemmin. Vakuusvelkakirjojen keskimääräinen laina-aika on 12,5 vuotta.

Kolmas ehto liittyy pysyvään Euroopan vakausmekanismiin, johon eurovaltiot sijoittavat suoraan pääomaa. Suomen on vakuuksien saamiseksi maksettava oma pääomaosuutensa kerralla nyt heinäkuussa, kun muut euromaat saavat maksaa osuutensa vähän kerrallaan. Tästä tullee jonkin verran korkotappioita.

Koska Suomi oli kuitenkin sitoutunut maksamaan oman osuutensa EVM:n pääomasta kerralla jo Kreikalta saatujen vakuuksien jälkeen, eivät nyt Espanjalta saatavat vakuudet muuta tilannetta mitenkään.

Hallitus uskoo, että juuri vaatimus EVM:n pääoman maksamisesta kertaheitolla on pitänyt muut maat poissa vakuuksia vaatimasta.

Lue myös:

    Uusimmat