Suomi on allekirjoittanut hankintasopimuksen uusista F-35-hävittäjistä

Miten F35-hävittäjistä tuli sopiva vaihtoehto? 3:20
Miten F-35-hävittäjistä tuli sopiva vaihtoehto? Näin puolustusministeri Antti Kaikkonen avasi asiaa suorassa lähetyksessä.

Sopimus Suomen hävittäjähankinnoista on allekirjoitettu tänään, tiedottaa valtioneuvosto.

Suomen seuraavaksi hävittäjäksi valittiin viime vuonna amerikkalainen Lockheed Martin F-35.

– Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka vakavissaan Suomi on puolustuksensa suhteen. Se on osa pitkäaikaista suunnitelmaamme eikä sillä ole vallitsevan tilanteen kanssa mitään tekemistä, sanoo Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala Reutersille.

Valtioneuvoston mukaan puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja insinöörikenraalimajuri Kari Renko allekirjoitti F-35A -lentokoneita ja niiden huoltopalveluita koskevat LOA-asiakirjat Tampereella. Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan allekirjoitti HX-hankinnan teollisen yhteistyön sopimuksen Helsingissä.

Suomen valitsema F-35 on yksimoottorinen lentävä asealusta ja komentokeskus. Se voidaan varustaa rungon sisäisillä ohjuksilla ja rungon ulkopuolisilla aseilla sekä puolustukseen että hyökkäykseen. 

Suomi on hankkimassa 64 konetta aseineen ja järjestelmineen. Näistä ensimmäiset saapuvat Suomeen vuoden 2026 alussa.

– Valtioneuvostolle joulukuussa 2021 annetun hankintaesityksen mukaisesti ilmasta maahan ja ilmasta pintaan -aseistuksen hankintaa koskevat sopimukset tehdään myöhemmin, valtioneuvosto kertoo.

– Tällä menettelyllä varmistetaan, että asekokoonpanot voidaan optimoida muun muassa aseiden lukumäärien ja tyyppien osalta niin että Suomen F-35-järjestelmä on 2030-luvulle tultaessa mahdollisimman suorituskykyinen, valtioneuvosto jatkaa.

Hävittäjien hankinta on kustannuksiltaan noin 8,378 miljardin euron kauppa. Monitoimihävittäjien osuus summasta on 4,703 miljardia euroa ja ilmataisteluohjusten AMRAAM ja Sidewinder osuus 754,6 miljoonaa euroa. Huoltovälineet, varaosat ja vaihtolaitteet, koulutusvälineet, muut hankittavat järjestelmät ja palvelut sekä vuosien 2025-2030 ylläpito maksavat yhteensä 2,920 miljardia euroa, kertoi Puolustusministeriö tarkoista kustannuksista viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat