Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – tehottomista työmarkkinoista miinusta

Suomi on pudonnut kahdeksannelle sijalle Maailman talousfoorumin WEF:n kilpailukykyvertailussa. Viime vuonna Suomi oli vertailun neljäs.

WEF arvioi Suomen kilpailukyvyn kuitenkin parhaaksi Pohjoismaista. Ruotsi oli sijalla 9, Norja 11, Tanska 12 ja Islanti 29.

Vertailun kärkikolmikko pysyi muuttumattomana viime vuodesta. Ykköspaikan vei Sveitsi, kakkosena oli Singapore ja kolmantena Yhdysvallat. Kaikkiaan vertailussa oli tänä vuonna mukana 140 maata.

Koulutuksesta plussaa

Suomen vahvuuksiksi listataan talouden ja yhteiskunnan instituutioiden toimivuus sekä terveyden, peruskoulutuksen, korkeakoulutuksen ja työssä oppimisen hyvän tila sekä runsas innovointi.

Heikkouksina WEF pitää Suomen pientä markkinakokoa, kokonaistaloudellisen ympäristön alakuloisuutta sekä työmarkkinoiden tehotonta toimintaa.

– Helpottaakseen taloutensa toipumista Suomen pitää korjata pitkään jatkuneet jäykkyydet työmarkkinoillaan, näistä erityisesti keskitettyjen palkkaratkaisujen järjestelmä, WEF neuvoo raportissaan.

Listasijoitus vain suuntaa antava

WEF:n vertailu koostuu kahdesta osasta, tilastoluvuista sekä lähinnä yritysjohtajille suunnatusta nettikyselystä. Suomea koskien kyselyyn vastasi 50 ihmistä.

WEF:n kumppanina Suomessa toimivan Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen myöntää, että 50 vastaajan otos on hyvin pieni. Myös kyselyn vertailtavuudessa on hänen mukaansa puutteita.

– Helmasynti on, että kyselyotokset ovat pieniä ja ne ovat maittain epäyhtenäisiä, mikä nakertaa luotettavuutta. Otokset eri maissa eivät koskaan ole samanlaisia.

Rouvisen mukaan selvitys mittaa vain pidemmän aikavälin rakenteellista kilpailukykyä. Selvityksen arvona hänestä on, että se antaa lisätietoa kilpailukyvyn taustalla olevista tekijöistä. Sen sijaan kilpailukykysijoitus on korkeintaan suuntaa antava.

Lue myös:

    Uusimmat