Suomi on maailman vakain maa – jo viidettä kertaa peräkkäin!

Yhdysvaltalainen Fund For Peace-järjestö on listannut Suomen maailman vakaimmaksi valtioksi. Suomi on pitänyt kärkipaikkaa nyt jo viisi vuotta peräkkäin.

Suomi on ainoa maa, joka tuoreessa raportissa saa erittäin vakaan maan luokituksen. Suomen jälkeen seuraavat maat ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Luxemburg, Sveitsi ja Uusi-Seelanti. 

Järjestön vuoden 2015 The Fragile States Index-raportti julkaistiin viime viikolla. Järjestö arvioi vuosittain maiden tilannetta kahdellatoista sosiaalisella, taloudellisella ja poliittisella kriteerillä. Maita vertaillaan muun muassa ihmisoikeuksien, julkisten palveluiden, varallisuuden jakautumisen, pakolaisten määrän, turvallisuuden, köyhyyden ja talouden supistumisen sekä kehityksen epätasaisuuden perusteella. 

Järjestön mukaan kaikkein huonoin tilanne on sotien runtelemassa ja rutiköyhässä Etelä-Sudanissa sekä pitkään monimuotoisissa vaikeuksissa olleissa maissa – Somaliassa, Keski-Afrikan Tasavallassa, Sudanissa ja Kongossa.

Parhaiten tulostaan on parantanut Kuuba, joka on nähnyt hidasta, mutta vakaata kehitystä sosiaalisilla ja taloudellisilla mittareilla. Järjestö arvioi, että yksi syy nousuun on presidentti Raul Castron tekemät taloudelliset uudistukset, jotka hiljaa avaavat eriytyneen maan markkinoita ulkomaisille sijoittajille. 

Raportin mukaan Ukraina on heikentänyt sijoitustaan kaikkein eniten. Myös Venäjä on tehnyt suuren pudotuksen.

Järjestön toiminnanjohtaja J.J Messnerin mukaan näyttää siltä, että hauraimpien maiden tilanne huononee vuodesta toiseen, kun taas vakaimpien maiden tilanne jatkaa paranemistaan.

– Vaikuttaa siltä, että hauraus synnyttää lisää haurautta ja vakaus taas lisää vakautta, Messner sanoo järjestön tiedotteessa.

Fund For Peace on tehnyt hauraiden maiden mittauksen yhdentoista vuoden ajan.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja