Mainos

Suomi mukaan vain Naton NRF-joukkojen harjoituksiin

Pääministeri Matti Vanhanen tyrmäsi eilen Suomen menon Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Suomi ja Ruotsi ovat päätymässä eri ratkaisuihin suhtautumisessa Naton nopean toiminnan joukkoihin. Ruotsi aikoo osallistua näihin ns. NRF-joukkoihin, Suomi vain harjoituksiin.

Pääministeri Matti Vanhanen tyrmäsi eilen menon Naton nopean toiminnan joukkoihin, koska osallistuminen voisi lisätä sisäpoliittisia kiistoja.

Pohjoismaiset naapurit ovat siis eri leireissä, sillä Ruotsin uusi porvarihallitus on näyttänyt vihreää valoa Naton joukoille.

Hallituksessa kuuluu ääniä, joiden mukaan Ruotsi on tekemässä selvää linjanmuutosta suhteessa Natoon.

Syksyn tapaamisessa Vanhanen sopi Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin kanssa, että olennaisista muutoksista ilmoitetaan etukäteen. Muistutus on aiheellinen, koska aikoinaan Ruotsin hakemus EU:n jäseneksi tuli Suomelle yllätyksenä.

Suomi siis osallistuu pelkästään NRF-harjoituksiin.

Hallituksessa asiasta ei ole vielä keskusteltu, mutta presidentti Tarja Halonen esitti linjanvedon kolmisen viikkoa sitten Jyväskylässä.

Tänään eduskunnassa Halosen ratkaisua paheksui ainoastaan kokoomuksen Kimmo Sasi.

- Halosen yllättävä linjanveto nostatti kulmakarvoja hallituksessa. Presidentin terhakoituminen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on pantu merkille, Sasi painotti.

Pääministeri Paavo Lipposen aikana Halonen johti puhetta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa, mutta asiat päätettiin Lipposen tahdon mukaan. Nyt asiat ovat toisin. Halonen on todella ottanut ohjat käsiinsä. Hän tulee ulos linjakysymyksissä jopa ennen kuin niitä on käsitelty ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.