Suomi lyömässä Ruotsin musiikkibisneksessä

Apocalyptica esiintyy euroviisufinaalissa. Kuva: Lehtikuva

Musiikkialan ammattilaiset arvioivat, että Suomi on viimein pääsemässä musiikkibineksessä Ruotsin rinnalle.

MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut EMI Music Finlandin toimitusjohtaja Wemppa Koivumäki on jopa sitä mieltä, että Suomi on kirinyt naapurinsa ohi viimevuosien musiikkiläpimurtoja tarkasteltaessa.

- Suomi on Ruotsia tällä hetkellä edellä. Etumatkaa on ollut viimeiset kolme, neljä vuotta ja meidän pitää pitää huolta siitä, että se etumatka tulee myös pysymään jatkossa. Uskon siihen erittäin vahvasti. Suomessa on niin paljon lahjakkuutta tällä hetkellä ja sitä tulee sieltä ja täältä, joten Suomesta voi olla erittäin ylpeä.

- Suomen vahvuus on se, että meillä on niin monessa genressä upeita artisteja. Useilla mailla Euroopassa on vain muutamia selkeitä genrejä siinä, missä he ovat hyviä. Meillä on tietyt vahvuudet, mutta lisäksi meillä löytyy osaamista kaikista alagenreistä. Se on meidän todellinen vahvuus tällä hetkellä, jatkaa myös lähetyksessä vieraillut Music Export Finlandin johtaja Paulina Ahokas.

Suomalaista musiikia viedään ulkomaille 25 miljoonalla eurolla vuodessa, mikä on Ruotsin 700 miljoonaan verrattuna pieni siivu.

- Se on tavallaan pieni luku vielä, mutta sen kasvupotentiaali on merkittävä. Meillä on hyviä mittareita ja syitä uskoa siihen, että meillä on mahdollisuus huomattavasti parempaan, sanoo Ahokas.

- Kyse on historiasta. Ruotsissa vienti on lähtenyt niin paljon aikaisemmin, lisäksi valtiovalta on ymmärtänyt aiemmin sen, että tätä sektoria kannattaa tukea. Tämä on tapahtunut 20-30 vuotta aiemmin ennen kuin meillä on edes alettu puhua asiasta. Uskoisin, että Ruotsin valtio voi hyvissä mielin sanoa, että tehdyt investoinnin ovat tulleet kymmeniä, jopa tuhansia kertoja takaisin, arvioi Koivumäki.

Koivumäki arvioi, että seuraava suomalaisen musiikin läpimurto maailmalla tapahtuu musiikin tekijöiden puolella esiintyjien sijaan.

- Myös Ruotsi on mennyt tietynlaisen syklin läpi. Aluksi on ollut omia isoja artisteja ja perässä ovat tulleet kovat biisinkirjoittajat, joiden kappaleita artistit haluavat käyttää ympäri maailmaa.

Helsingissä järjestetään parhaillaan musiikkialan kansainvälisten ammattilaisten tapaaminen, jossa on tarkoitus kehittää musiinkin tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä. Ahokas muistuttaa, ettei markkinoilla ole koskaan aiemmin ollut yhtä paljon musiikkiin liittyvää liiketoimintaa kuin nyt.

- Yksi hyvä syy olla tiiviissä keskusteluyhteydessä kansainvälisten ammattilaisten kanssa on se, että kuulee, missä sitä uutta ansaintamallia on, Ahokas kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat