Suomi liittyi Schengen-alueeseen

Suomi on alkanut tänään soveltaa EU-maiden ns. Schengenin sopimusta. Sopimuksen mukaan rajatarkastukset lakkautetaan sopimusmaiden väliltä ja alueen ulkorajavalvontaa vastaavasti tehostetaan.

Alueessa on Suomen lisäksi mukana 14 valtiota. EU-maista sopimusta soveltavat kaikki muut jäsenmaat paitsi Britannia ja Irlanti. Lisäksi alueeseen liittyvät EU:hun kuulumattomat Islanti ja Norja.

Schengen-yhteistyön taustalla on pyrkimys vapauttaa ihmisten liikkumista EU-alueella. Vapauden vastapainoksi maat pyrkivät tehostamaan sisäisestä turvallisuudesta vastaavien viranomaisten yhteistyötä. Suomalaisille Schengen-alueeseen liittyminen näkyy liikenteen sujuvuuden parantumisena. Schengen-maiden kansalaiset voivat matkustaa sopimuksen piirissä olevissa maissa ilman passintarkastusta.

Passi silti mukaan


Schengenin sopimuksesta huolimatta passista ei kannata luopua. Käytännössä suomalaisen on pystyttävä jatkossakin todistamaan henkilöllisyytensä Schengen-maissa, vaikka tarvetta siihen on vain erityistilanteissa. Passi kelpaa tarkoitukseen yhä, mutta myös uudenmallinen henkilöllisyystodistus hyväksytään.

Käytännössä EU-alueella reissaava välttyy passitarkastukselta silloin, kun matka on tarkoitus taittaa säännöllisessä lento-, juna- tai laivaliikenteessä. Passitarkastukseen unionialueella joutuu enää vain Britanniaan tai Irlantiin matkaava.

Lipponen ylistää Schengeniä

Pääministeri Paavo Lipponen pitää Schengen-sopimusta merkittävänä askeleena Euroopan yhdentymisessä. Lipposen mukaan sopimus auttaa rakentamaan eurooppalaisen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen. Lipponen muistuttaa uuden rajatarkastuskäytännön hyödyttävän monia osapuolia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat