Suomi on julistanut jo muutama vuosi sitten tavoitteekseen olla savuton vuoteen 2040 mennessä. Tupakkalaki on kiristetty asteittain ja paloittain aina muutaman vuoden välein.
– Tupakkalaki on ollut voimassa noin 35 vuotta ja edennyt paloittain. Isoja muutoksiakin on välillä tullut ja luulen, että jatkossakin toimenpiteet on samantyyppisiä, eli rajoitus ja kielto kerrallaan. Nyt meillä on valmisteilla pitkäntähtäimen suunnitelma näihin aikatauluihin, mutta se ei ole vielä julkinen, kertoo Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola.
Viimeisin kiristys tuli voimaan viime vuonna, kun tupakkatuotteiden esilläpitokielto tuli voimaan kaupoissa ja muissa myyntiliikkeissä. Laki velvoittaa myymälöitä pitämään tupakkatuotteet ja niiden tavaramerkit piilossa asiakkailta. Laajempi tupakkalain muutos tuli voimaan jo vuonna 2010.
– Viimeiseksi tuli voimaan vuonna 2010 tupakointikielto koulujen pihoilla ja muilla alueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille nuorille. Lisäksi esimerkiksi vuonna 1995 tuli voimaan tupakkakielto työpaikoilla ja vuoden 2005 vaiheilla tuli tupakointikielto voimaan ravintoloissa, Paavola luettelee.
EU-komissio suunnittelee tiukennuksia
Euroopan komissio on alkuvuodesta saakka valmistellut uutta tupakkatuotedirektiiviä. Voimaan tullessaan se estäisi muun muassa menthol-tupakoiden myynnin ja lisäisi tupakka-askeihin tupakoinnista varoittavia kuvia. Esitys on nyt esittelykierroksella ja se hyväksyttäisiin aikaisintaan ensi vuonna. Uudet rajoitukset ja säännöt tulisivat voimaan vuosina 2015-2016.
Voimaan tullessaan direktiivi sitoisi kaikkia jäsenmaita. Jäsenmaat voisivat kuitenkin halutessaan tehdä vielä tiukempia säädöksiä, ja tässä Paavola uskoo Suomen olevan yksi tiukimmista.
– Riippuu tietenkin neuvottelujen tuloksista, millainen direktiiviehdotuksesta lopulta tulee. Tupakoinnin rajoittamisessahan on aika paljon mielipidevaihtelua maiden välillä, mutta Suomi on tiukan linjan kannattaja. Suomessa ei enää puhuta nimittäin tupakkatuotteiden käytön vähentämisestä, vaan niiden käytön lopettamisesta, jolloin se antaa oikeutuksen tiukempiin toimiin, Meri Paavola selventää.
VR: Kaikki kaukoliikenteen junat savuttomiksi