Suomi kamppaili Luxemburgissa silakan kalastuksen täyskieltoa vastaan – Sari Essayah pitää komission pohjaesitystä kohtuuttomana

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vetosi jopa silakan Ukraina-vientiin.

Suomi kamppaili maanantaina silakan kalastuksen täyskieltoa vastaan osana samanmielisten maiden ryhmää EU:n maatalousministerien kokouksessa Luxemburgissa. Kyse on suomalaisten kalastajien ja jalostusteollisuuden kannalta tärkeästä asiasta.

Neuvottelujen arvioitiin maanantai-iltana jatkuvan myöhään. Kokouksessa Suomea edustavan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) kerrottiin pitävän tiedotustilaisuuden neuvottelujen tuloksista tiistaina puoliltapäivin.

Essayah luonnehti kokoukseen saapuessaan komission pohjaesitystä kohtuuttomaksi.

– Komission pohjaesityksenähän on silakan kohdalta täydellinen kalastuskielto. Meidän mielestämme se on suhteeton ja kohtuuton, Essayah summasi Suomen kannan.

Suomessa haluttaisiin nojata tieteelliseen neuvoon silakan kalastuskiintiöstä. Myös tämä toisi leikkauksia kiintiöön, mutta EU-komissio on halunnut mennä asiassa pidemmälle aina täyskieltoon saakka.

Suomessa on investoitu viime vuosina jatkojalostusmahdollisuuksiin. Silti Suomi ei ole ajanut kantaansa läpi pelkästään taloudellisin argumentein, vaan Essayah kertoi nostaneensa neuvotteluissa esille myös silakan viennin Suomesta Ukrainaan.

– Yksi asia, joka ehkä näissä neuvotteluissa on myöskin Suomen puolelta tuotu esille, niin muun muassa Suomesta viedään noin kolme miljoonaa kiloa silakkaa Ukrainaan heidän valkuaisainehuoltonsa takaamiseksi. Eli tässä kyllä on kysymys myös aika isoista asioista silloin, jos totaalikielto tuohon silakan kalastukseen tulisi, Essayah sanoi.

Liikkuuko komissio kannassaan?

Essayahin mukaan on toistaiseksi vaikea mennä sanomaan, onko komissio liikkunut omassa kannassaan.

– Totta kai vaikuttamistyötä on taustalla tehty paljon. Henkilökohtaisesti olen myös ollut siinä mukana, Essayah sanoi.

Essayah sanoi, että useat maat ovat Suomen linjoilla asiassa. Essayah sanoi myös olevansa siinä mielessä optimistinen, että myös monilla muilla mailla on ollut vaikeuksia hyväksyä asiassa komission linjaa.

Silakkakiintiöiden ohella ministerikokouksessa olivat esillä myös lohen pyyntikiintiöt Itämerellä.

Lue myös:

    Uusimmat