Suuri valiokunta: EU-komission ehdotus silakan kalastuskiellosta on suhteeton – "Suomi on Itämeren tärkein kalastusvaltio"

Silakkamarkkinat alkoivat, kalastajien mieltä painaa huoli Euroopan komission ehdottamasta pyyntikiellosta 1:55
Silakkamarkkinat alkoivat, kalastajien mieltä painaa huoli Euroopan komission ehdottamasta pyyntikiellosta.

Eduskunnan suuren valiokunnan mukaan EU-komission ehdotus silakan kohdennetun kalastuksen kieltämiseksi Suomen lähivesillä on suhteeton. Suuri valiokunta painottaa, että Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) mukaan kieltämiselle ei ole perusteita.

Valiokunnan mukaan komission ehdotus poikkeaa vakiintuneesta käytännöstä, kun siinä ei huomioida ICES:n tieteellisiä neuvoja.

Suuren valiokunnan mukaan silakan kalastuksen kohdennetulla kieltämisellä EU-komission ehdotuksen mukaisesti olisi vakavia kielteisiä vaikutuksia sosiaalisesti, taloudellisesti sekä huoltovarmuuden ja Itämeren tilan kannalta.

Suuren valiokunnan kanta määrittää Suomen kannan asiassa, ja sen pohjalta Suomi lähtee EU:ssa neuvottelemaan asiassa.

– Komissio on esittänyt silakan kalastuksen täyskieltoa. Suomi pitää tätä toimenpidettä suhteettomana sekä kohtuuttomana kalastuselinkeinon ja myös esimerkiksi kotimaisen kalankasvatuksen näkökulmasta. Tämän vuoksi ajamme ICES:n suositusten mukaista kiintiötä, jolla kalastuskiintiö pienenee, suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

– Tällä pyritään turvaamaan silakkakannat myös tulevaisuudessa, mutta niin, että kalastuselinkeino voi jatkua, Autto jatkoi.

EU-komissio kieltämässä silakan kalastuksen 1:57
Viime kuussa kerroimme, että EU-komissio on kieltämässä silakan kalastuksen.

Myös muissa maissa tyytymättömyyttä

Kalastuskiintiöistä on määrä sopia Luxemburgissa 23.–24. lokakuuta järjestettävässä EU:n maatalousministerien kokouksessa.

Autto uskoo, että muut EU-maat ovat valmiita kuuntelemaan Suomen kantoja asiassa.

– Suomi on Itämeren tärkein kalastusvaltio, ja EU-kumppanit varmasti herkällä korvalla kuuntelevat sitä, mitä Suomi ehdottaa, Autto arvioi.

STT:n saamien tietojen mukaan myös muissa EU-maissa on esiintynyt tyytymättömyyttä siihen, että komission ehdotuksessa sivuutetaan ICES:n tieteelliset neuvot.

Koska jäsenmaat eivät ole vielä lyöneet lukkoon lopullisia kantojaan asiassa, kalastuskiintiöistä on Brysselissä keskusteltu tähän mennessä vain alustavasti, mutta alustavissa keskusteluissa ei ole juuri kuultu komission esitystä kannattavia puheenvuoroja.

Myös Itämeren ulkopuolisissa maissa on suhtauduttu kriittisesti siihen, että kalastuskiintiöiden määrittämisessä oltaisiin luopumassa tieteellisestä perustasta.

EU-komissio esitti elokuun lopussa silakan kohdennetun kalastuksen kieltämistä ensi vuonna Suomen lähivesillä, koska se piti silakkakantojen kokoa huolestuttavan pienenä. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) piti esitystä suhteettomana ja kohtuuttomana.

Oppositioedustajat eri mieltä lohen kalastuksesta

Suuri valiokunta otti lausunnossaan kantaa myös lohen kalastuskiintiöihin. Lohen kohdalla Suomi ajaa komissiota tiukempaa kalastuskiintiötä.

Oppositiopuolueiden edustajat suuressa valiokunnassa jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen, jossa he vaativat lohenkalastuksen kieltämistä kokonaan Saaristomerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämerellä.

"Valepukuinen" presidentti Niinistö kuljeskeli silakkamarkkinoilla muina kansalaisina 1:02
"Eikö mun valepuku riittänytkään?" – katso presidentin haastattelu silakkamarkkinoilta!

Lue myös:

    Uusimmat