Suomi jälleen ykkönen Pisa-koulututkimuksessa

15-vuotiaiden koululaisten osaamista kartoittavassa tutkimuksessa Suomen jälkeen sijoittuivat Hong Kong ja Kanada. Suomi on sijoittunut kärkipäähän myös toisessa OECD:n tutkimuksessa, jossa mittailtiin perheen ja työn yhteensovittamista.

Suomen koululaiset ovat sijoittuneet jälleen ensimmäisiksi läntisten teollisuusmaiden Pisa-koulututkimuksessa, kertovat OECD:n ennakkotiedot. Suomen jälkeen sijoittuivat Hong Kong ja Kanada.

Pisa-tutkimusohjelma selvittää kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden nuorten osaamista lukutaidon, matematiikan, luonnontieteiden ja ongelmanratkaisun sisältöalueilla. PISA-tulokset julkistetaan nyt kolmannen kerran.

Tutkimuksen mukaan viime vuosina tasoaan ovat nostaneet erityisesti Kanada, Saksa Itävalta ja Tanska.

Täydelliset tutkimustulokset julkaistaan ensi viikolla.

Suomi pärjäsi myös perheen ja työn yhteensovittamistutkimuksessa

Suomi on sijoittunut kärkipäähän Pisa-koulututkimuksen lisäksi myös toisessa OECD:n tutkimuksessa, jossa mittailtiin perheen ja työn yhteensovittamista. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkisti raporttinsa tänään.

Tutkimuksen mukaan parhaiten työn ja perheen onnistuvat sovittamaan tanskalaiset ja islantilaiset. Kärkijoukossa olivat tutkimuksen mukaan myös Suomi, Ranska, Norja ja Ruotsi. Näissä maissa julkiset palvelut ja työpaikkojen käytännöt tarjoavat terveellisen tasapainon työ- ja perhe-elämälle, raportissa todetaan.

Heikoimmin 30:sta OECD-maasta tutkimuksessa pärjäsivät Saksa, Etelä-Korea ja Slovakia. Englanninkieliset maat puolestaan pärjäsivät joillakin tutkimuksen osa-alueilla, mutta niissä oli samaan aikaan suuri köyhyydestä kärsivä lapsijoukko. Tutkimuksen mukaan tämä köyhyys johtuu ennen kaikkea yksinhuoltajien heikosta tulotasosta.

Raportissa analysoidaan verot ja muut etuisuudet, vanhempainlomajärjestelyt, päivähoito- ja iltapäivähoitomahdollisuudet sekä työnantajien järjestelyt, kuten mahdollisuudet osa-aikaiseen työhön tai joustaviin työaikoihin.

Raportin johtopäätöksen mukaan esimerkiksi vanhempainloma toimii parhaiten silloin, kun se on lyhyt, mutta rahallinen korvaus on korkea. Molempien vanhempien pitäisi pitää osa vapaasta, raportti muistuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat