Suomi ja muut Pohjoismaat jyrähtivät: Venäläisurheilijoiden paluulle ei edellytyksiä

Pohjoismaiset olympiakomiteat kommentoivat yhteisrintamassa viimeaikaista keskustelua venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden palauttamisesta kansainväliseen urheiluun.

Suomen olympiakomitean verkkosivuilla julkaistussa lausumassa todetaan, että pohjoismaiset urheilujärjestöt toistavat kantansa Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

– Tilanne Ukrainan sodan suhteen ei ole muuttunut, siksi pysymme tiukasti kannassamme, ettei venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille ja toimihenkilöille avata kansainväliseen urheiluun osallistumista, tiedotteessa kerrotaan.

– Nyt ei ole oikea hetki harkita paluuta, tiedote jatkuu.

Pohjoismaiset olympia- ja paralympiakomiteat toistavat ja vahvistavat edelleen vankkumattoman tukensa Ukrainan kansalle ja rauhan puolesta. 

Julkilausumassa alleviivataan, että Pohjoismaiden välinen dialogi tilannearvioinnin suhteen jatkuu tiiviisti. Tiedotteen allekirjoittajiksi on merkitty Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan, Färsaarten ja Ruotsin olympia- ja paralympialiitot, sekä Grönlannin ja Ahvenanmaan urheiluliitot. 

Kansainvälinen olympiakomitea julkaisi tammikuun lopulla tiedotteen, jonka mukaan urheilijoita ei pitäisi syrjiä vain kansalaisuuden perusteella. Tiedotteessa väläyteltiin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden palauttamista kansainvälisille kentille ilman maatunnuksia. Esimerkkinä käytettiin Pariisin vuoden 2024 olympiakisoja.  

Tiedote on aiheuttanut valtavan vastareaktion ympäri maailma. Erilaisia visioita jopa 40 maan boikotista on esitetty, mutta toistaseksi hankkeet eivät ole ottaneet tuulta alleen. 

Esimerkiksi Ruotsin olympiakomiteaa edustava Peter Reinebo kertoi Expressenille, että Ruotsi ei koskaan boikotoi olympiakisoja, ellei siitä ole tehty YK:n päätöstä.

Lue myös:

    Uusimmat