"Suomi ei ole terroristien turvasatama" – kysymykseen Turkki-sopimuksesta tiukka vastaus

Ulkoministeri Haavisto kertoo, ettei Suomi ole terroristien turvasatama 1:13

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan parantuva tiedonvaihto Turkin kanssa edistää terrorismin vastaista työtä myös Suomessa.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat Nato-liittymispöytäkirjat tänään aamupäivällä sotilasliiton päämajassa Brysselissä.

Suomen, Ruotsin ja Turkin yhteissopimus nousi taas keskustelunaiheeksi tilaisuuden jälkeen pidetyssä Suomen ja Ruotsin ulkoministerien ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Kysymyksiä herätti erityisesti se, miten Suomi ja Ruotsi vastaavat Turkin luovutuspyyntöihin väitetyistä terroristiepäillyistä.

Pääsihteeri Stoltenberg korosti jälleen asiakirjassa mainitun terrorismin vastaisen kamppailun olevan ei vain Suomen ja Ruotsin, vaan koko sotilasliiton yhteinen tavoite.

Hän myös nosti esiin sen, että sopimuksessa on erikseen mainittu eurooppalaisen luovutuksia koskevan yleissopimuksen noudattaminen.

– Kaikki, mitä Suomi, Ruotsi ja muut liittolaiset tekevät, tapahtuu heidän oman lainsäädäntönsä mukaan. Näin demokratia ja Nato toimivat, Stoltenberg sanoi.

Turkin kohdalla ei poikkeuksia

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan sopimuksen myötä luotava yhteismekanismi parantaa tiedonvaihtoa Turkin kanssa, mikä edistää terrorismin vastaista työtä myös Suomessa.

– Suomi ei ole terroristien turvasatama, emmekä me halua olla sellainen. Olemme kiristäneet oma lainsäädäntöämme, mikä on mainittu asiakirjassa, Haavisto totesi.

Suomi ei aio tehdä Turkin kohdalla poikkeuksia siinä, millä perusteilla ihmisiä luovutetaan ulkomaille.

– Seuraamme normaaleja menettelytapoja näissä asioissa. Eurooppalainen yleissopimus on mainittu sen korostamiseksi, että noudatamme eurooppalaisia sääntöjä, Haavisto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat