Suomi 100 -satelliitti ei vieläkään pääse matkaan – syynä sääolosuhteet

Suomi 100 -satelliitin kaavailtua laukaisuyritystä siirretään jälleen. Seuraavan kerran laukaisua yritetään 1. päivä joulukuuta. 

Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko siten, mutta laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Alun perin Suomi 100:n oli määrä lähteä matkaan intialaisen kantoraketin kyydissä jo noin vuosi sitten, mutta tuolloinkin kantoraketin tekniset ongelmat viivästyttivät projektia.

Tässä yhteydessä suomalaissatelliitin kantoraketti päätettiin vaihtaa amerikkalaisen SpaceX-yhtiön raketiksi.

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio kiisti taannoin, että satelliitilla olisi ollut tavallista enemmän epäonnea.

– Tällaisia tarkastuksia pitää tehdä. Tällä samalla Falcon 9 -kantorakettiversiolla on muistaakseni tehty jo 42 laukaisua, ja ne kaikki ovat olleet onnistuneita. Tietenkin me ja varmaan SpaceX-firmakin haluaa, että myös jatkossa tapahtuu näin ja tekee siksi tarkistuksia, Kallio sanoi.

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia sekä erityisesti Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat