Suomi 100 -satelliitti yrittää jälleen lähteä matkaan – noin vuoden myöhässä olevan laukaisun toivotaan vihdoin onnistuvan

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin on tarkoitus lähteä matkaan illalla Yhdysvaltojen Kaliforniasta. Suomi 100 -satelliittia kuljettavan raketin laukaisu siirtyi aiemmin viikolla epävakaan sään ja yläilmakehän voimakkaiden tuulten takia.

Ennuste lupaa nyt parempaa säätä, ja avaruusyhtiö SpaceX ilmoittaa, että Falcon 9 -kantoraketin laukaisua yritetään sunnuntaina kello 20.32 Suomen aikaa. Lopullista päätöstä laukaisusta saadaan jännittää vielä sunnuntai-iltaan asti, sillä ratkaisu tehdään noin 40 minuuttia ennen lähtöaikaa.

Sen jälkeen täytetään raketin polttoaine- ja nestehappitankit, ja jos kaikki on kunnossa, käynnistetään automaattinen laukaisuohjelmisto 45 sekuntia ennen lähtöaikaa.

Falcon 9 -kantoraketti on osittain uudelleenkäytettävä. Raketin lentoon nostava ja suureen nopeuteen kiihdyttävä osa laskeutuu lennon jälkeen merellä kelluvan lavetin päälle, ja se voidaan kunnostaa uutta käyttöä varten. Samalla rakettityypillä on tehty tänä vuonna jo 18 onnistunutta laukaisua.

Tällä laukaisulla Falcon 9 vie kiertoradalle kaikkiaan 64 piensatelliittia. Tämä on suurin määrä satelliitteja, mitä on laukaistu samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit lasketaan kiertoradalle 575 kilometrin korkeudessa, ja ne lähtevät kiertämään maapalloa radalla, joka kulkee lähes napojen ylitse. Suomi 100 -satelliitti pääsee aloittamaan taivalluksensa noin 4,5 tuntia laukaisun jälkeen. Ensimmäistä yhteyttä satelliittiin yritetään maanantaiaamuna.

Lähtö on lykkäytynyt noin vuoden

Edellisen kerran laukaisu lykkääntyi kantoraketin tarkastusten vuoksi. Lähtö on alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä noin vuoden.

Satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia ja Suomea.

Laukaisua voi seurata suorana muun muassa Suomi 100 -satelliitin nettisivuilta tai SpaceX:n YouTube-sivulta. Videolähetys alkaa noin 20 minuuttia ennen laukaisua.

Lue myös:

    Uusimmat