Vetoomus kovasta kohtelusta Vantaan vankilassa ei tehonnut: USA:ssa huumerikoksesta epäilty venäläisnainen pysyy säilössä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on päättänyt pitää törkeästä huumerikoksesta epäillyn 30-vuotiaan venäläisnaisen säilöönotettuna. Naisen vetoomus kovasta kohtelusta Vantaan vankilassa ei tehonnut tuomioistuimeen.

Oikeussalissa nainen sanoi, että matkustuskielto riittäisi. Mitään pakohaluja ei hänellä kertomansa mukaan ollut.

30-vuotias venäläisnainen otettiin kiinni joulukuun puolivälissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella. Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät Amerikassa aiemmin asunutta naista törkeästä huumerikoksesta ja rahanpesusta.

Sitä ei Suomessa vielä tarkemmin tiedetä millaisista rikoksista on kyse. Tapausta ei myöskään tutkita Suomessa. Jutussa on kyse vain siitä, että luovutetaanko nainen Yhdysvaltoihin.

Venäjän tiedotusvälineet

Tapaus on herättänyt Venäjän viestimissä kohua naisen valitettua olosuhteista Vantaan vankilassa, jossa häntä on säilytetty. Tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ei ulkomaisia viestimiä ollut paikalla.

Salissa naisen avustaja vetosi siihen, ettei Vantaalla ole naisten osastoa ja hän on ollut matkasellissä.

– Häntä on kohdeltu kutenkin muitakin, keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren sanoi vakuuttaen, että vankilassa on ruokaa ja vaatetusta. Myös ulkoilu on järjestetty ja 30-vuotias on saanut tavata terveydenhuollon henkilökuntaa.

Elfgren luonnehti tapausta tavanomaiseksi rutiinijutuksi, joita on vuosittain lukuisia. Hän ihmetteli miksi Venäjän viestimet ovat nostaneet jutun esiin. Tätä kummasteli myös naisen asianajaja Johanna Karvinen.

Pysyy säilössä

Käräjäoikeus totesi, että 30-vuotias on Venäjän kansalainen eikä hänellä ole asuntoa Suomessa. Tällöin matkustuskielto tai tehostettu matkustuskielto eivät ole riittäviä. Nainen pysyy edelleen säilöönotettuna.

Hän voi kyseenalaistaa säilössäpidon kahden viikon päästä uudestaan.

Yhdysvaltain on esitettävä luovutusvaatimus 29. tammikuuta mennessä. Sen jälkeen alkaa luovutustutkinta, joka voi kestää kuukausia.

– Nämä yleensä kestää, rikosylikomisario Elfgren totesi.

Lopulta mahdollisesta luovutuksesta EU-alueen ulkopuolelle päättää oikeusministeriö.

Teknisiä huolia

Jutun käsittelyä värittivät tekniset ongelmat. Vantaan käräjäoikeus ja kolme muuta yhdistyivät vuoden vaihteessa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudeksi.

Uusia tietokonejärjestelmiä ei ollut kuitenkaan saatu kuntoon ensimmäiseksi arkipäiväksi. Niinpä tuomioistuimen tietokoneet olivat keskiviikkona hyödyttömiä, kun asianhallintajärjestelmät, sähköpostit tai muutkaan järjestelmät eivät toimineet.

Oikeus julisti päätöksen salissa ja ilmoitti lähettävänsä kirjallisen päätöksen osapuolille, kun tietokoneet taas toimivat. 

Lue myös:

    Uusimmat