Suomesta kaapataan vuosittain kymmeniä lapsia – näihin maihin lapset tyypillisesti viedään

Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia ilman huoltajan suostumusta 2:16
Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia. Katso videolta, mihin maihin lapsia viedään eniten.

Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia ilman huoltajan suostumusta. Useimmiten lapsia viedään muihin Euroopan maihin ja etenkin naapurimaihin.

Viime vuonna Suomesta kaapattiin ulkomaille yhteensä 26 lasta ilman huoltajan suostumusta.

Vastaavasti Suomeen tuotiin kaikkiaan 14 lasta luvatta. Eniten lapsia on viety tyypillisesti Ruotsiin ja Espanjaan, mutta viime vuosikymmenen lopulla myös Irak ja Viro nousivat kärkipaikoille.

– Esimerkiksi Irak on noussut tilastoissa maana, johon kaapataan paljon lapsia siksi, että vuosina 2015–2016 Suomeen tuli paljon irakilaisia perheitä, jotka ovat nyt muuttaneet takaisin ja vieneet lapset mukanaan, Kaapatut Lapset ry:n toiminnanjohtaja Tarja Räisänen kertoo.

Aiemmin tilastoissa korostuivat nimenomaan maat, joista suomalaiset tyypillisesti hakivat puolisoitaan, mutta esimerkiksi Irakiin suuntautuvissa kaappauksissa lapsen molemmat vanhemmat ovat useimmiten Irakin kansalaisia.

Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia. Katso videolta, mihin maihin lapsia viedään eniten. 

Suomesta kaapataan joka vuosi ulkomaille kymmeniä lapsia ilman huoltajan suostumusta 2:16

Tapauksista ratkotaan vain osa

Uusien tapausten määrä on pysynyt vuosien mittaan melko samana, mutta tapauksista ratkotaan vuosittain vain noin puolet.

Uudet tapaukset mukaan lukien, viime vuonna Suomesta oli kaapattuna yhteensä 56 lasta.

– Tilanne on muuttunut siinä mielessä, että yhä useampi lapsi on kaapattuna pitkään, mikä viittaa siihen, että niissä maissa, joihin lapsia kaapataan, ei ole tarpeeksi resursseja hoitaa näitä asioita, Räisänen arvioi.

Kaapatut lapset ry:n mukaan useimmiten lapsen kaappaa ulkomaille kotimaahansa isä.

Uusia tapauksia vuosittain monta kymmentä

Vanhat kasaantuvat ilman ratkaisua, ja uusia tapauksia on vuosittain parista kymmenestä liki 50:een. Määrä on kansainvälisessä vertailussa maltillinen, mutta tapausten kasaantuessa määrä on hiljalleen kasvamaan päin.

Vaikka moni lapsikaappaus jää ratkaisematta vuosittain, asiantuntijan mukaan positiivista on, että valtaosa tapauksista ratkeaa kuitenkin ilman oikeudenkäyntiä, jos vanhemmat pääsevät keskenään sopimukseen ja vetävät palautushakemuksen pois.

– Se on ehdottomasti hyvä ratkaisu. Jos vanhemmat pääsevät sovintoon asiassa, se yleensä tarkoittaa sitä, että pystytään sopimaan siitä, miten lapsi tapaa toista vanhempaa.

– Tämä on aina lapselle parempi asia, kuin että hänet erotettaisiin toisesta, lähtömaahan jääneestä vanhemmasta, Räisänen sanoo.

Vuosittain lapsia kaapataan myös Suomeen, mutta niitä tilastoidaan huomattavasti vähemmän kuin täältä kaapattuja lapsia.

Viime vuonna viranomaisten tietoon tuli yhteensä 14 tapausta. Tyypillisimmät maat ovat Suomeen suuntautuvien lapsikaappausten kohdalla myös naapurimaat Ruotsi ja Viro.

Lue myös:

    Uusimmat