Suomessa on yli 700 huonokuntoista järveä – mökkijärven huono tila harmittaa rantatonttien omistajia: "Simpukka- ja kalakuolemat herättivät"

2:03

Suomessa on yli 700 huonokuntoiseksi luokiteltua järveä. Suuri osa niistä on pieniä, mutta joukkoon mahtuu myös isompia järviä, joiden rannoilla on paljon mökkejä.

Mökkijärven huono tila harmittaa rantatonttien omistajia. Asiantuntijan mukaan kaikkien huonokuntoisten järvien tilaa voidaan kuitenkin parantaa.

Vihdin Enäjärvi nousi viime kesänä julkisuuteen simpukka- ja kalakuolemien takia. Nyt järvessä vielä uskaltaa uida, mutta mökkiläiset pelkäävät, että tilanne kääntyy jälleen huonommaksi, kun vesi lämpenee.

– Nämä simpukka- ja kalakuolemat herättivät, ettei ole ehkä ihan niin terveellistä uidakaan järvessä. Kirkas vesi ja puhdas vesi on tietysti toiveena, sanoo Enäjärven rannalla mökin omistava Mimosa Virkkunen.

Levää, särkikaloja ja liikaa ravinteita

Matala Enäjärvi on kärsinyt pitkään rehevöitymisestä, mutta se ei suinkaan ole ainoa.

Suomessa on 760 huonokuntoiseksi luokiteltua järveä. Joukossa on sekä pieniä että isompia järviä, mutta ongelmat ovat yhteisiä.

– Ekologinen tila on huono, kun järveen tulee liikaa ravinteita, kun on liikaa leviä, kun kalakanta on vinoutunut. Ne liittyvät toisiinsa eikä yhtä ainoaa syytä ole, kertoo vanhempi tutkija Ilkka Sammalkorpi Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien tilaa voidaan parantaa 

Asiantuntijan mukaan kaikkien järvien tilaa voidaan parantaa. Keinoja on monia: kuormituksen vähentäminen, hapetus, hoitokalastus, kemikaalikäsittely. Jokainen ongelmajärvi vaatii kuitenkin omat räätälöidyt ratkaisunsa.

– Ne vaativat ennen kaikkea rahaa, mutta myös tietoa, mikä on ongelmien takana. Täytyy olla hyviä havaintoja ennen kuin lähtee tekemään mitään, neuvoo Sammalkorpi.

Ilmastonmuutos lisää vesistöjen rehevöitymistä

Enäjärvellä jatketaan hoitokalastusta ja hapetusta, mutta toiveena on lisää rahaa tutkimukseen.

– Tämä olisi otollinen järvi ohjata yhteiskunnan rahaa perustutkimukseen, että mitä voidaan tehdä. Tämä ei tule olemaan ilmaston lämpenemisen myötä ainoa järvi, missä on ongelmia, uskoo Enäjärvellä mökkeilevä Jussi Virkkunen.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen ja lisääntyvät sateet pahentavat rehevöitymisongelmia niin Itämeressä kuin järvissäkin.

Täältä voit tarkistaa, millaisessa kunnossa lähijärvesi on.

7:49

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja