Suomessa on jopa tuhansia taloyhtiöitä, joiden kannattaisi varautua alasajoon – "Joissain tilanteissa on niin, että asunnon arvo on nolla"

Suomessa on tuhansia taloyhtiöitä, joiden kannattaisi varautua hallittuun alasajoon 7:09
Mitä jos on ostamassa asuntoa taantuvalta alueelta – mitä tulisi ottaa huomioon taloyhtiön tietoja tutkiessa? Katso koko Mia Koro-Kanervan haastattelu yllä olevalta videolta.

Isännöintiliitto varoittaa, että jopa tuhansissa suomalaistaloyhtiöissä voi olla edessä hallittu alasajo. Suurten korjausten sijaan näissä taloyhtiöissä olisi ajankohtaisempaa ryhtyä suunnittelemaan taloyhtiön loppuaikoja.

Monet erityisesti taantuvilla alueilla sijaitsevista taloyhtiöistä ovat pulassa. Kaikki eivät välttämättä saa tarvitsemaansa rahoitusta korjauksiin ja korjausvelkaa voi olla jo liikaa taloyhtiön selviämisen kannalta.

Isännöintiliitto varoittaakin, että yllättävän moni taloyhtiö voi tulevaisuudessa joutua miettimään korjausten sijaan hallittua alasajoa.   

– Me puhumme tuhansista taloyhtiöistä ja sitä kautta jopa kymmenistä tuhansista yksittäisistä osakkaista ja heidän huoneistoistaan, joita he tällä hetkellä omistavat, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Mitä tarkoittaa taloyhtiön hallittu alasajo?

Koro-Kanerva selventää, että ongelmat eivät koske koko Suomea eivätkä kaikkia taloyhtiöitä. Tiettyjä varoitusmerkkejä on kuitenkin olemassa, joiden avulla voi päätellä taloyhtiön kuuluvan niin sanottuihin ongelmataloyhtiöihin.

– Mistä nyt viime aikoina on puhuttu, niin on puhuttu tällaisista todella ongelmataloyhtiöistä ja niiden lopusta. Mikä niitä taloyhtiöitä yhdistää, niin niissä on paljon tekemättömiä korjauksia, ne ovat taantuvia alueita, ne eivät saa rahoitusta ja niiden hallinto on hyvin lyhytjänteistä.

Koro-Kanervan mukaan haasteista huolimatta kaikki eivät kuitenkaan välttämättä ole ongelmataloyhtiöitä.

– Toki taloyhtiöillä on paljon haasteita tällaisessa markkinatilanteessa muutenkin – jo pelkästään rahoituksen saannin näkökulmasta. Tämä asia koskee myös kasvukeskuksia, mutta ehkä todelliset ongelmat ovat nimenomaan siellä taantuvilla alueilla, hän sanoo.

Taloyhtiöiden tulisi suunnitella myös loppuaikoja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Jos hallittuun alasajoon päädytään, on Koro-Kanervan mukaan erittäin tärkeää, ettei se tulisi kenellekään yllätyksenä. Hänen mukaansa talon asukkaiden ja osakkaiden tulisi tietää ajoissa, mitä on tuloillaan.

– Taloyhtiöissä pitäisi suunnitella, miten lopun aika hoidetaan. Se tarkoittaa sitä, ettei sinne tehdä esimerkiksi isoja investointeja, ei tehdä kauaskantoisia ja mittavia korjauksia, vaan lähinnä huolehditaan siitä, että taloyhtiö on terveellinen ja turvallinen asua loppuajan. Pitäisi pystyä jollain tavalla ennakoimaan, kuinka pitkä loppuaika on ja missä se häämöttää.

Koro-Kanervan mukaan juuri tästä syystä Isännöintiliitto on pitänyt taloyhtiöiden hallitun alasajon esillä ja julkisessa keskustelussa.

– Joissain tilanteissa on niin, että asunnon arvo on nolla. Mitä lähemmäksi tätä mennään, sitä isommasta tragediasta on tietenkin kyse. Sen takia olemme halunneet pitää asiasta meteliä, jotta taloyhtiöissä ymmärrettäisiin, että tämä on ihan realistinen lopputulema, joka taantuvilla alueilla voi hyvinkin taloyhtiöille tapahtua.

Isännöintiliiton arviosta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Mitä jos on ostamassa asuntoa taantuvalta alueelta – mitä tulisi ottaa huomioon taloyhtiön tietoja tutkiessa? Katso koko Mia Koro-Kanervan haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat