Mainos

Suomessa niin kylmää, että muuttolinnutkin palaavat etelään – merkkejä lämpimästä kuitenkin ilmassa

Lintuharrastajat kertovat joidenkin muuttolintujen lähteneen palaamaan kohti etelää kylmän pohjoisvirtauksen seurauksena. Punakylkirastaiden on havaittu muuttaneen takaisin kohti lounasta.

BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että tällainen väliaikainen paluumuutto on tyypillistä keskivaiheen muuttajista nimenomaan rastaille.

– Varsinkin kevään ensimmäiset muuttajat harrastavat siksakkia, jos tulee huonoa säätä, hän kertoo.

Lintubongareille itseasiassa kevään parhaat rastasmuutot ovat hänen mukaansa takaisinmuuttoja. Pelkkä kylmä ei yleensä kuitenkaan riitä ajamaan rastaita takaisin, vaan muuttopäätökseen vaikuttaa myös lumen tuleminen.

Kaksi siiveniskua eteen, yksi taakse

Lehtiniemi kertoo, että tällä hetkellä lintujen kevätmuutto on säätilan vuoksi hyvin pysähdyksissä. Pohjoisvirtauksen aikaansaama vastatuuli ei ole erityisesti pienille linnuille mieluinen muuttosää, koska ne pyrkivät välttämään turhan energiankulutuksen. Kovassa vastatuulessa Lehtiniemen mukaan lintu voikin pahimmillaan kulkea kaksi siiveniskua eteen, yhden taakse.

Sään lämmettyä onkin odotettavissa paljonkin muuttoa lyhyessä ajassa.

– Tiedossa hurjiakin muuttopäiviä, mikä on lintuharrastajille hyvä asia.

Katsomo-video ei ole saatavilla


”Kertaheitolla hyvinkin lämmintä”

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas toteaa, että ennusteiden perusteella lintujen on päivä päivältä miellyttävämpi saapua Suomeen, sillä lämpötilakin nousee pikkuhiljaa. Viikonloppuna auringon paistaessa voidaan etelässä odottaa kymmentäkin astetta.

– Suurimmassa osassa maata pystyään kuitenkin keskiarvolämpötilojen alapuolella, hän kertoo.

Muutoksen tuulia on kuitenkin mahdollisesti ilmassa. Ennusteissa näkyy merkkejä, että aikaisintaan ensi viikon puolivälissä voi tapahtua kunnon lämpenemistä.

– Sieltä voisi kertaheitolla tulla hyvinkin lämmintä ja nostaa lämpötilan jopa 15 asteeseen, ylikin, Mäntykannas kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa ennusteiden olevan tässä vaiheessa hyvin epävarmoja.

– Positiivista kuitenkin, että on nähtävissä jotain merkkejä lämmöstä. Todennäköisesti saadaan lämpöä ennen vappua, hän kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja