Mainos

Suomessa neljä e-pillereihin liittyvää kuolemaa

20:23

Ehkäisypillerien aiheuttama kohonnut riski keuhkoveritulppaan on tiedossa myös lääkealan keskuksessa Fimeassa. Suomessa on raportoitu neljä kuolemaan johtanutta keuhkoveritulppaa näiden tuotteiden käyttäjillä.

– Fimean toimesta näistä riskeistä on tiedotettu jo tammikuussa. Silloin Euroopan lääketurvallisuusviranomaiset käynnistivät laajan selvityksen, jossa vertaillaan näitä eri sukupolvien ehkäisypillereiden laskimoveritulppavaaraa. Tämä selvitys valmistuu syksyllä, toteaa Fimean Lääketurvallisuusyksikön päällikkö, Leo Niskanen.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:sn mukaan ehkäisypillerit ovat saattaneet aiheuttaa yli kahdenkymmenen naisen kuoleman Kanadassa. Yleisin kuolinsyy on ollut veritulppa.

Kyseessä ovat saksalaisen lääkeyhtiö Bayerin markkinoimat Yaz ja Yasmin, joita myydään myös Suomessa

Lääkealan keskuksesta Fimeasta kuitenkin muistutetaan, että ei-käyttäjien tapausmääristä ei ole tietoa, ja kuolemien taustalla voi olla muita riskitekijöitä.

Neljännen polven valmisteita ovat 2000-luvun alussa käyttöön tulleet drospirenonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit, jollaisia ovat muun muassa Yasmin ja Yaz. Veritulppariskiä kartoitetaan laajassa tutkimuksessa. Niskanen muistuttaa, että kyseessä on harvinainen sairaus.

– Se, että näihin ehkäisypillereihin liittyy tämä harvinainen haitta, on ollut tiedossa jo pitkään. Se on kaikissa valmisteyhteenvedoissakin, eli mistään suuruutisesta ei ole kysymys.

– Yleensä e-pillereihin liittyvä veritulppariski on pienempi kuin esimerkiksi raskauteen liittyvä, toteaa Niskanen.

Suomessa e-pillereitä syö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastojen mukaan noin 230 000 naista. Heistä yli 70 000:lla on resepti joko Yasmineen tai Yaziin. Yasmin ja Yaz ovat niin sanottuja uuden sukupolven e-pillereitä, jotka sisältävät synteettistä drospirenoni-hormonia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.