Mainos

Lääkäri: E-pillereissä on myös hyötyjä

Kohuttuihin yhdistelmäehkäisypillereihin liittyy mahdollisten haittojen lisäksi myös merkittäviä terveyshyötyjä.

– Niistä tärkein ehkäisypillereissä on tietenkin raskaudenehkäisy, mutta yhdistelmäpillerit vähentävät myös merkittävästi hyvä- ja huonolaatuisten munasarjakasvainten riskiä, joiden riski jopa puolittuu. Lisäksi endometrioosia esiintyy harvemmin, kertoo Aila Tiitinen.

Tiitinen työskentelee HUS:ssa naistentautien osastonylilääkärinä. Yhdistelmäpillereihin yhdistetyt kuolemantapaukset ja niiden ympärillä vellova kohu veritulppariskistä on Tiitisen mukaan "asian irrottamista kokonaisuudesta".

– Asia tuntuu näin lääkärinä pahalta, kun yksi, vaikkakin tärkeä asia, erotetaan kokonaisuudesta ja käyttäjien yksilöllisistä tilanteista. Siellä on riskejä, ja aina pitää miettiä, jos ei olisi käyttänyt ehkäisyä ollenkaan.

Suurimpia veritulppariskiä kasvattavia asioita yhdistelmäpillereitä käytettäessä ovat Tiitisen mukaan tupakointi, reipas ylipaino, korkea ikä, suvussa esiintyneet veritulpat, verenpaineen kohoaminen, diabeteksen puhkeaminen ja migreeni.

– Myös pitkät leikkaukset ja lentomatkat lisäävät veritulppariskiä. Jos on terve nuori nainen, tarvitsee ehkäisyä ja pilleri on sopiva, en lähtisi sitä vaihtamaan. Eniten varoittaisin, etteivät ihmiset lopeta päätä pahkaa pillereiden käyttöä. Yhdistelmäpillerit sopivat monille hyvin, siksi ne ovat niin suosittuja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.